2 NOVEMBER 2020 | 4 min

Zo verspreid je Cloud expertise door je organisatie

Door Bart M. Veldhuis

Als je organisatie net naar Cloud is gemigreerd, is Google je vriend. Hoe kom je vanuit je netwerk veilig in de Cloud? Waar vind je dat ene script voor het uitrollen van die landingsplaats? En Kubernetes inrichten in Azure, hoe moet dat eigenlijk? Al die vragen kan je gewoon invoeren in ’s werelds beroemdste zoekmachine. Maar effectief is anders. Als ieder team opnieuw het wiel aan het uitvinden is in Cloud, is het overzicht al snel zoek en raakt kennis versnipperd. Dat zorgt voor vertraging van processen en een gebrek aan standaarden, terwijl je die hele migratie nou net was begonnen om te versnellen en automatiseren. In dit artikel beschrijf ik de oplossing op dit (oh zo bekende) probleem. En die zit ‘m niet in techniek, maar in een specifieke groep mensen: het Cloud Centre of Expertise.

Draaien op kennis

Een cloud-driven organisatie draait op kennis. Kennis van cloudapplicaties, van cloudprocessen en van nieuwe manieren van samenwerking. En juist aan die kennis ontbreekt het vaak in organisaties die net naar Cloud zijn gemigreerd. Alle processen en applicaties houden opeens verband met elkaar en de IT-organisatie heeft nog niet genoeg ervaring om al die cloudapplicaties onder controle te kunnen houden. Daarnaast vraagt een cloud-driven organisatie om een compleet andere manier van samenwerken. Het bekendste voorbeeld van die nieuwe manier is het DevOps team. In zo’n team gaan teamleden zich bezighouden met zowel de ontwikkeling als de operatie van applicaties. Dit gaat alleen goed als ieder teamlid de juiste ervaring en vaardigheden in huis heeft. En dat is aan het begin van een cloudtraject lang niet altijd het geval.

Een 10 voor techniek, een 4 voor mensen

Oké, je snapt ‘m: kennis en afstemming zijn belangrijk. Toch zie ik het vaak genoeg gebeuren dat organisaties zich op technisch gebied goed aanpassen op de nieuwe cloudsituatie, maar dat ze niet investeren in de cloudkennis en -expertise van hun mensen. Wat er aan kennis is of wordt ontwikkeld blijft hierdoor geïsoleerd binnen teams, best practices worden niet uitgewisseld en informatie is onvindbaar. Hierdoor verlies je de voordelen van Cloud en lopen processen veel langzamer en stroever dan je van tevoren had bedacht. Hierdoor kan het gebeuren dat je voor techniek een 10 scoort, maar dat je cloudplannen mislukken omdat je een 4 krijgt voor de kennis van je mensen. En helaas, in dit geval maken een 10 en een 4 geen gemiddelde 7.

De oplossing: het Cloud Centre of Expertise

Als bovenstaande beschrijving één groot feest der herkenning is, wordt het tijd om al je peilen op de kennis en begeleiding van je mensen te richten. Dit doe je niet met een paar ad hoc trainingen, maar met een gestructureerde aanpak. Zo adviseren wij onze klanten vrijwel altijd om een Cloud Centre of Expertise(CCoE) op te zetten. Dit is een nieuw te vormen, multidisciplinair team met bij voorkeur vaste medewerkers. Zij werken (verticaal) samen met de bestaande teams volgens het principe voordoen- meedoen- zelf doen, en ondersteunen in het bouwen en onderhouden van een cloud-ready IT-organisatie. Daarnaast helpt het CCoE andere teams om veilig en kostenefficiënt gebruik te maken van cloudtechnologie, zodat het maximale innovatiepotentieel wordt benut.

De rol van het CCoE

Een CCoE verspreidt haar Cloud Expertise op twee verschillende manieren. Om te beginnen draagt ze bij aan het algemene kennisniveau door beschikbaar te zijn voor vragen en een bibliotheek op te bouwen van de nieuwe kennis die is opgedaan. Hierdoor blijft kennis niet steken binnen een bepaald team en gaat de hele organisatie over op dezelfde standaarden en werkwijze. Dit doet het CCoE door de ontwikkeling van o.a.:

 

Naast deze rol van bibliotheek en vraagbaak zoekt het CCoE de teams ook actief op. De CCoE-leden inventariseren de behoefte per team en zorgen ervoor dat iedereen de juiste instrumenten krijgt om werkzaamheden goed uit te voeren. Dit doet zij bijvoorbeeld door:

  • Mee te kijken in sprint backlogs
  • Teams te instrueren hun kennis naar de centrale kennisbank te sturen, waar het kan worden opgevraagd door andere teams
  • Team-specifieke dashboards te ontwikkelen die teams inzicht geven in de door hen gemaakte kosten en behaalde resultaten
  • Kennissessies te organiseren (bijvoorbeeld over cloud-native softwareontwikkeling). Dit kan in de vorm van knowledge fairs, learning Fridays, pizza-avonden, etc.
  • Kennis en expertise in te brengen om teams te helpen goed functionerende en innovatie cloudoplossingen te ontwerpen

Het CCoE als bewaker van compliance

Naast het verspreiden van Cloud expertise heeft het CCoE nog een andere rol: die van de bewaker van compliance. Cloudapplicaties moeten immers aan standaarden en regels voldoen om boetes te voorkomen of het risico op een datalek of privacyschending te voorkomen. Het CCoE kan deze compliance op een geautomatiseerde manier bewaken. Zo kunnen ze het cloudplatform zó instellen dat teams een waarschuwing krijgen als zij zich niet houden aan de basisregels. Op ongevaarlijke plekken, zoals in een Playground (= een cloudomgeving waarin alleen wordt geëxperimenteerd met fictionele data), kan het bij een waarschuwing blijven. In een cloudomgeving waar teams werken met live applicaties en gevoelige informatie, kan een overtreding van de regels een actie juist onmogelijk maken. Zo krijgt iedereen de vrijheid die nodig is om het werk uit te voeren, zonder de organisatie in gevaar te brengen. Hetzelfde kan het CCoE doen als het gaat om kostenbesparing. Door de juiste tagging strategie krijgen zij inzicht in het dataverbruik per team en kunnen zij dit verbruik beperken of het team waarschuwen.

Aan de slag met jouw eigen Cloud Centre of Expertise?

Een goed ingericht Cloud Centre of Expertise transformeert een “organisatie met cloudapplicaties” in een Digital Enterprise. In zo’n Digital Enterprise beschikken mensen over de juiste kennis en tools om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, en maken zij beslissingen op basis van data. Een enorm verschil dus! Wil jij weten hoe je jouw eigen Cloud Centre of Expertise opzet? Download dan onze Quick Guide hieronder.

Download de Quick Guide >>

Nieuwste Artikelen

25 JULI 2023 | 4 min

Bedrijfssimulaties - de ultieme voorbereiding op business agility en transformaties

13 JUNI 2023 | 8 min

Het technologische raamwerk achter netwerkzorg

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

Meld je hier aan!