17 APRIL 2016 | 3 min

Welke IaaS provider grijpt de kans?

Door Henk de Ruiter

 Na jaren van traditionele outsourcing en hosting is de markt de laatste tijd overgenomen door de aanbieders van cloud diensten. Deze aanbieders vallen grofweg in 2 categorieën, te weten:

  1. Hyperscale cloud providers (zoals AWS, Microsoft en Google)
  2. Alle andere cloud providers

Het is duidelijk dat de eerste categorie met name voorziet in de hosting van cloud native applicaties, waarbij de onderliggende infrastructuur ondergeschikt is aan de applicatie en de beschikbaarheid niet noodzakelijkerwijs door de infrastructuur wordt verzorgt.

Met name binnen de tweede categorie is de markt nog duidelijk verdeeld. Wat ik hiermee bedoel is dat veel IaaS providers zoekende zijn naar hun bestaansrecht tussen het geweld van de allergrootste spelers. Daarnaast bestaat de markt uit System Integrators die vanuit hun traditionele rol als hosting provider een beweging richting cloud hebben gemaakt. Met name deze providers kunnen nog niet een volledige cloud experience bieden, zoals klanten dit gewend zijn van de Hyperscale aanbieders.

Maar er is goed nieuws voor veel van deze IaaS/SI providers!

Veel klanten hebben namelijk de verwachting dat het uitbesteden van IT in de huidige tijd neerkomt op het selecteren van een Private of Public Cloud provider (of een combinatie hiervan). Het gebruik van cloud computing wordt door veel klanten gezien als de ideale omgeving om flexibel capaciteit te gebruiken en flexibel af te rekenen. Daarnaast is de perceptie dat een self service portal het veelal omslachtige proces van aanvragen kan vervangen. Zeker binnen traditionele outsourcingscontracten is het proces voor het aanvragen van changes en additionele diensten een tijdrovende exercitie. Ook al omdat de datacenter omgevingen niet volledig geautomatiseerd zijn en er dus nog veel handmatige handelingen in het proces zitten.

Cloud sourcing als FEBO kroketten uit de muurWat echter vaak wordt vergeten is het feit dat veel IaaS providers geen applicatiekennis in huis hebben. Sterker nog: ze weten niet eens wat er op hun infrastructuur draait en houden hier dus ook niet specifiek rekening mee. Ik spreek regelmatig over het Febo model als vergelijking met veel aanbieders van IaaS, waarbij de klanten een virtuele machine uit de muur kunnen trekken. Dit model werkt prima bij klanten die bv. reeds een complete continuous delivery straat hebben draaien, waarbij het gebruik van cloud alleen gaat om het benutten van externe capaciteit. De kennis van de applicatie omgeving zit en blijft gewoon bij de klant.

De grootste uitdaging bij het kiezen van een geschikte IaaS provider is in mijn beleving dat er drie grote verschillen zitten tussen het standaard aanbod van een outsourcing partij en een IaaS provider, namelijk:

  1. Het standaard begeleiden van de transitie en transformatie (dus organisatorisch en technisch)
  2. De mogelijkheid om technisch (of zelfs functioneel) applicatiebeheer uit te voeren. Veelal geholpen door het feit dat een aantal IT'ers van de klant overgenomen wordt door de outsourcer!
  3. Het bieden van industrie specifieke waarde voor de klant

Met name het begeleiden van de transitie, waarbij gekeken wordt naar de impact op de mensen en processen, is geen standaard onderdeel van een migratie naar de cloud. Zaken als veranderde rollen, maar ook impact op service management processen worden bij traditionele outsourcing ondergebracht in aparte projecten. De transformatie is meestal de technische verandering en behelst zaken als standaardiseren en rationaliseren van de applicaties en platformen.

Het technische applicatiebeheer vergt daarnaast kennis van zowel de platformen als de applicatieomgeving. Voor de meeste IaaS providers geldt dat de focus ligt op het kennen van de platformen, maar minder op de bovenliggende applicaties. Veel klanten zitten echter met de vraag hoe legacy applicaties naar de cloud gemigreerd kunnen worden, dus kennis van dit soort applicaties is uiteindelijk gewoon vereist.

Het derde aspect haakt weer in op het tweede: de toegevoegde waarde (diensten) bieden voor hun specifieke klanten. Als hun klanten uit een bepaalde sector komen of een ander gemeenschappelijk karakter hebben, dan kan het voor hen een voordeel zijn dat er diensten aangeboden worden, waarmee zij als doelgroep ontzorgt worden.

Managed_Cloud2.jpg

Dit verschil in aanbod tussen IaaS Providers en meer traditionele hosting/outsourcing aanbieders biedt veel mogelijkheden in de markt. Een voorbeeld hiervan is cloud provider VirtuStream. De oprichter Rodney Rogers heeft ooit in een interview uitgelegd dat bij de start van zijn bedrijf, hij een bewuste keuze heeft gemaakt om niet de zoveelste IaaS provider te willen worden, maar een gerichte keuze om de allerbeste SAP Cloud provider te zijn. Hiervoor heeft Virtustream zowel de techniek als de kennis toegespitst op SAP. Een ander goed voorbeeld is Bitbrains, die, voordat zij fuseerden met ASP4all, een sterke focus hadden op applicaties uit de financiele sector.

Wat mij betreft zouden de IaaS providers in NL op zoek moeten gaan naar een dergelijk business model, waarbij de kloof tussen traditionele outsourcing en het gebruik van cloud computing wordt gedicht. Op dat moment is er pas echt sprake van Managed Cloud/Cloud Outsourcing of liever gezegd Cloudsourcing. 

Nieuwste Artikelen

25 JULI 2023 | 4 min

Bedrijfssimulaties - de ultieme voorbereiding op business agility en transformaties

13 JUNI 2023 | 8 min

Het technologische raamwerk achter netwerkzorg

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

Meld je hier aan!