10 FEBRUARI 2016 | 3 min

Waarom externe cloud service broker providers mislukken

By Bart M. Veldhuis

Terwijl de markt voor cloud service brokerage en en cloud orchestration in recordtempo groeit en de brokers en softwaretools als paddestoelen uit de grond schieten, gaan er initiatieven van het eerste uur alweer ten gronde: de investeerders achter de Deutsche Börse Cloud Exchange (DBCE) hebben besloten zich terug te trekken uit deze marktplaats voor cloudresources. Dit nieuws komt als een verrassing voor me. In de afgelopen jaren heb ik namelijk regelmatig contact gehad met de DBCE en daarbij kreeg ik de indruk dat ze de belangrijkste technologische obstakels overwonnen hadden en snel aan marktaandeel wonnen. We hebben toen samen geprobeerd om de eerste Nederlandse cloudprovider op de marktplaats aan te sluiten maar liepen daarbij nog tegen de technische obstakels aan.

De aansluiting van cloudproviders binnen de Europese Unie leek voorspoedig te verlopen; diverse cloud service providers stelden compute- en storageresources beschikbaar via de DBCE. Mijn observatie is dat de toegevoegde waarde die de DBCE leverde in eerste instantie echter beperkt bleef tot het verhandelen van de overtollige resources van deze providers, in de meeste gevallen tegen lagere tarieven dan gebruikelijk. Mijn inschatting is dat het vluchtige karakter van deze resources voor organisaties op dit moment nog onvoldoende aansluit bij hun applicatielandschap. Het gebruik van flexibele resources vereist nou eenmaal ook enige flexibiliteit in de applicaties die erop gehost worden. In het geval dat applicaties wél zo flexibel zijn, betreft dat waarschijnlijk een dusdanig klein aantal van het totale aantal applicaties, dat het kostenvoordeel dat op de cloudexchange behaalt kan worden waarschijnlijk te miniem is. Een grappige constatering daarbij is dat deze ‘vluchtigheid’ tegelijkertijd het extreme omgekeerde is van de lock-in die veel organisaties proberen te voorkomen, maar ze zijn dus niet in staat om daarmee om te gaan.

Interne cloud service broker provider levert meeste toegevoegde waarde

Op de meeste recente en vijfde bijeenkomst van de Cloud Architect Alliance, met als thema cloud brokerage & orchestration, werd aan de honderd aanwezige cloudarchitecten de vraag gesteld of zij toegevoegde waarde zien in een externe cloudbroker. Slechts 28% van de aanwezigen bevestigde dat; de overige 72% gaf aan meer toegevoegde waarde te zien in een cloud service broker provider in de interne organisatie. In dat opzicht is een broker dus meer een rol die, gebruikmakend van allerlei intelligente softwaretools, door een interne IT-afdeling vervult. De vraag is of dit op termijn (naarmate de volwassenheid van de interne brokers toeneemt) alsnog kan worden uitbesteed aan een externe broker zoals de DBCE.

internal_vs_external_cloud_broker.png CAA-on-cloud-brokering.jpg

Daarnaast moet men zich realiseren dat de rol van cloud service broker provider steeds belangrijker wordt voor veel organisaties. IT-afdelingen stellen immers de resources van grote (hyperscale) cloud service providers beschikbaar aan hun interne gebruikers en worden daarmee zelf cloudbrokers. Tijdens de requirementsworkshop met diezelfde honderd cloudarchitecten werden onder andere het samenbrengen van het aanbod aan clouddiensten, het reduceren van complexiteit, ontzorging, kostentransparantie en -consolidatie en het eenvoudig kunnen toepassen van governancemaatregelen als belangrijke functies en eisen aan de brokerrol toegekend. Het invulling geven aan deze requirements in de interne cloudbrokerrol lijkt vooralsnog uitdagend te zijn en dat is voor de externe cloudbroker niet anders. En er zijn nog meer uitdagingen. 

Complexiteit bij cloud service broker providers

Eén van de grote struikelblokken waar externe cloud brokers over vallen is de complexiteit van de grote hyperscale cloudproviders en het enorme tempo waarin deze innoveren. Een provider als Amazon lanceerde het afgelopen jaar meer dan 600 nieuwe features. Dit zijn soms slechts kleine aanpassingen maar ook vaak compleet nieuwe diensten. De externe cloudbrokers hebben de grootste moeite om dit ontwikkeltempo bij te houden en kiezen er daarom voor om slechts de basisfunctionaliteit van de cloud te ontsluiten aan hun afnemers. Dit is per definitie een rem op de innovatie die providers als Amazon hun klanten bieden.

Wij focussen ons daarom in eerste instantie op de interne cloudbrokers; de IT-afdelingen die namens hun business clouddiensten consolideren en afnemen. Mits voorzien van de juiste processen en ondersteund door de juiste tools kan de IT-afdeling hiermee weer waarde toevoegen en worden ze door de business als een volwaardig gesprekspartner gezien. In onze ogen is het voor de externe cloudbrokers dus nog iets te vroeg.

Meetup over Cloud Brokering & Orchestration

Interesse om meer te weten en door te praten over dit onderwerp? Weolcan organiseert regelmatig meetups over dit onderwerp. Inschrijven kan via deze link: http://www.meetup.com/Cloud-Brokering-Platforms-Amsterdam/

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!