Een geslaagde cloudmigratie is reden voor een feestje, maar geen garantie voor bedrijfssucces. Als de cloudstrategie niet aansluit op de strategische doelen van de organisatie, blijf je namelijk gewoon hetzelfde doen, maar dan vanuit Cloud. Een goede cloudstrategie is daarom altijd ondersteunend aan businessdoelstellingen, zoals “waarde leveren voor de klant”, “data-gedreven werken” en een “duurzame bedrijfsstrategie ontwikkelen”. Klinkt logisch, maar in de praktijk is dit best ingewikkeld. Wij raden klanten daarom altijd aan om een strategie mapping te doen. Hiermee zet je het strategische, overkoepelende doel centraal en gebruik je het om je doelstellingen voor IT en Cloud te bepalen. Zo wordt de cloudmigratie geen feestje van de IT-afdeling en slaan alle teams en afdelingen de handen ineen. In dit artikel lees je er alles over!
Veel goede ideeën- te weinig communicatie
De Cloud Strategy Map is bedacht door Kaplan en Norton. Al in 2000 schreven zij in Harvard Business Review dat veel executives niet goed zijn in het communiceren van hun strategie aan hun werknemers. Die krijgen vervolgens allerlei taken toegewezen, maar hebben geen idee wat hun bijdrage is aan het grotere geheel. Je kunt je voorstellen wat dit veroorzaakt als een organisatie migreert naar Cloud. Het management wil een bepaalde richting op, zoals het verbeteren van de klantervaring of data-gedreven gaan werken. Prima ideeën natuurlijk, maar zonder duidelijke instructies voor de werkvloer. Zo kan het gebeuren dat de IT-afdeling de opdracht krijgt om een cloudstrategie te ontwikkelen, zonder goed geïnformeerd te worden over hóe die cloudstrategie bijdraagt aan die klantervaring of duurzame bedrijfsstrategie. Het resultaat: een cloudmigratie die technisch gezien geslaagd is, maar de organisatie niet ondersteunt in het halen van strategische doelen.
Succes gaat over meer dan een goed product
Om bovenstaand probleem op te lossen, stellen Kaplan en Norton voor om businessdoelstellingen van tevoren in kaart te brengen en aan de hand van die doelstellingen te bepalen wat er nodig is op de werkvloer. Op deze manier wordt er een directe link gelegd tussen aanpassingen binnen verschillende teams en gewenste uitkomsten op businessniveau. Een van de argumenten voor zo’n strategy mapping is dat succes tegenwoordig afhangt van veel factoren. Niet alleen het product of de dienst moet in orde zijn; succes hangt in het digitale tijdperk ook af van klantrelaties, innovatiekracht, flexibiliteit, efficiënte processen en kennis van medewerkers. Het loont daarom om per overkoepelend doel goed in kaart te brengen wat er per afdeling en team nodig is om het doel te laten slagen én hoe Cloud hierin kan ondersteunen.
De Strategy Map in bullets
Bij Weolcan zijn we enorm fan van de strategy mapping van Kaplan en Norton, en we gebruiken ‘m dan ook standaard in onze Cloud Strategy aanpak. Wel hebben we één belangrijke kanttekening. Waar Kaplan en Norton “financial perspective” als ultiem einddoel omschrijven, hebben wij het liever over strategische doelen. Zeker, dat is lastiger te meten dan euro’s, maar het voorkomt wel dat je je blind staart op omzet alleen. Zo kan een verbeterde bedrijfscultuur bijdragen aan klantrelaties, wat op z’n beurt bijdraagt aan die duurzame bedrijfsstrategie en een gezonder bedrijf op de lange termijn. Blije medewerkers en tevreden klanten zorgen immers voor stabiliteit! Met dit in ons achterhoofd werken wij daarom met de volgende mapping:
- Strategische doelen- wat wil het management bereiken?
- Waarde voor de klant- welke waarde moet hiervoor geleverd worden aan klanten?
- Impact op business, IT en Operating Model- welke aanpassingen moeten er hiervoor worden doorgevoerd op de werkvloer?
- Benodigde cloud capabilities- waar moet de cloudstrategie aan voldoen om business en IT te ondersteunen?
De Strategy Mapping- een praktijkvoorbeeld
Laten we bovenstaande eens illustreren met een praktijkvoorbeeld. Stel, je bent IT-manager bij een netbeheerder. Het management heeft het strategische doel (punt 1) om een data-gedreven netbeheerder te worden. Dit willen ze bereiken door klanten te voorzien van excellent netbeheer, waarin zo min mogelijk incidenten en storingen voorkomen (punt 2). Om dit te bereiken, moeten alle monteurs te allen tijde over de juiste informatie beschikken. Zo kunnen zij storingen voorkomen of snel oplossen als ze toch voorkomen (punt 3). Hiervoor is een dataplatform nodig dat data altijd en overal toegankelijk maakt, aan de juiste personen en op het juiste moment (4). Door te denken vanuit klantwaarde en nodige aanpassingen op de werkvloer, komen de IT-doelstellingen van deze netbeheerder automatisch in dienst te staan van de overkoepelende, strategische doelstellingen. Dat is de kracht van strategy mapping.
De strategy map als argumentatie richting het management
De strategy map is niet alleen handig om doelstellingen op het gebied van Cloud in lijn te brengen met de strategische doelen. De methode helpt jou als IT-manager ook om je keuzes te verantwoorden. Als jullie vóór een cloudmigratie een strategy map hebben gemaakt, weet je waar de verschillende cloudomgevingen aan moeten voldoen en welke kennis en vaardigheden je collega’s nodig hebben. Als er vervolgens vragen komen over investeringen op het gebied van bijvoorbeeld cloud features, bijscholing van collega’s of de grootte van een server, kan je uitleggen waarom deze zaken nodig zijn. Namelijk: ze dragen bij aan dat hogere doel!
Zo bewaak je de strategy map
Als de vier lagen van de strategy map duidelijk zijn, is het zaak om koers te houden. Het klinkt misschien wat ouderwets, maar hier is de “uitprinten en op de koelkast hangen methode” een prima keuze. Als je de doelstellingen in het zicht hangt, bijvoorbeeld in gezamenlijke ruimtes, komt iedereen er dagelijks mee in aanraking en komen de vragen en gesprekken vanzelf. Denk hierbij verder dan de IT-afdeling: ook de businessteams moeten zich herkennen in de strategy map en begrijpen waarom bepaalde aanpassingen worden doorgevoerd. Als je de strategy map op deze manier bij iedereen onder de aandacht brengt en houdt, vergroot je de kans dat doelstellingen van de verschillende afdelingen in lijn komen te liggen met de strategische doelstellingen. Enorm belangrijk, want dat is de enige manier waarop die strategische doelstellingen kunnen slagen.
Wil jij aan de slag met een cloudstrategie die naadloos aansluit op de overkoepelende doelstellingen van je organisatie? Download dan ons e-book hieronder. In dit nuchterste e-book over Cloud ooit lees je hoe je jullie drijfveren bepaalt, een business case maakt en uiteindelijk je applicaties in de juiste vorm migreert. Een goede kickstart van jullie cloudreis!