7 MEI 2015 | 4 min

Vijf argumenten om met een Enterprise PaaS platform uw Hybride Cloud te orkestreren.

By Bart M. Veldhuis

5-manieren-enterprise-PaaSEigen software ontwikkelen is één van de beste manieren om onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie en om nieuwe groei te realiseren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je krijgt onherroepelijk te maken met de eeuwige rivaliteit tussen de business units die hun eigen software ontwikkelen en de centrale IT afdeling, die verantwoordelijk is voor het beschikbaar houden van productie platformen. Door ontwikkelaars via een self-service platform de mogelijkheid en vrijheid te geven om naar eigen inzicht applicatieomgevingen aan te maken en te configureren kunnen we dit probleem omzeilen en de organisatie flexibel houden. Door met een dergelijk Enterprise PaaS platform uw Hybride Cloud te orkestreren kunnen we bovendien gebruik maken van de ‘form & features’ van de diverse Public IaaS providers die het beste aansluiten bij de specifieke behoefte van de verschillende business units en ontstaat er een best-of-many-worlds.

Vanuit dat oogpunt bezien hebben we vijf argumenten om met een Enterprise PaaS platform uw Hybride Cloud te orkestreren voor u op een rijtje gezet:

weo-icon-coffee-time1.    Eenvoudig applicaties migreren

Veel organisaties maken al gebruik van hybride clouds: ze hebben applicaties in hun eigen private cloud en combineren deze met het gebruik van publieke clouds. Voor de zelf ontwikkelde applicaties is het vaak niet anders. Er wordt gebruik gemaakt van extern gehoste infrastructuren voor development, test en acceptatie en zodra de applicatie in productie moet, wordt deze overgebracht naar de Private Cloud in beheer van de interne IT afdeling. Afhankelijk van de omvang van de organisatie staan de verschillende omgevingen vaak ook nog bij verschillende providers. Dat geeft een multidimensionaal speelveld waarop de applicaties heen en weer geschoven worden.

Een goede cloud strategie en het gebruik van Enterprise PaaS kan orde scheppen in deze chaos. Door gebruik te maken van krachtige application deployment policies en een resource pool van verschillende cloud providers (intern en extern), kunnen de verschillende workloads automatisch toegewezen worden aan de juiste infrastructuur op basis van de best passende ‘form & features’ zoals (geo)locatie, security, compliance, netwerk en performance eisen.

weo-icon-rocket

2.    Sneller lanceren van nieuwe applicaties en software releases

Ik heb organisaties gezien waar het 10 tot 60 dagen duurde voordat een nieuwe release van een applicatie door de IT afdeling live werd gebracht. Afhankelijk van het type release moet de IT afdeling complete virtuele infrastructuren klaarzetten, het netwerk configureren, de firewall poorten openen, loadbalancers inrichten, enz. Dit allemaal nog voordat de applicatie geïnstalleerd kan worden. Maar ook gedurende de application lifecycle zijn ontwikkelaars voortdurend bezig met troubleshooten en het configureren van hard- en middleware. Vaak hebben ontwikkelaars helemaal geen verstand van dit soort zaken en vertraagt dit het ontwikkelproces enorm. Zie voor meer informatie mijn artikel over de verschillende type ontwikkelaars.

Een Enterprise PaaS platform neemt deze frustratie weg, door het softwarevoortbrengingsproces volledig te automatiseren. De uitrol van nieuwe applicaties gaat daardoor veel sneller en het vrijgeven van nieuwe software releases wordt een peulenschil. De ontwikkelaars communiceren rechtstreeks met het platform via een geautomatiseerd, API gestuurd, self-service portaal en allerlei zaken die gedurende de application lifecycle gemanaged moeten worden, zoals uitrol, schaalbaarheid, patching en versie beheer, worden nu automatisch door het Enterprise PaaS platform uitgevoerd.

weo-icon-roads3.    Flexibeler software ontwikkelen met behulp van micro services

Om het ontwikkelproces nog verder te versnellen en flexibeler te maken wordt steeds vaker gebruik gemaakt van micro services. Deze micro services worden vervolgens niet meer op virtuele servers, maar in containers gehost. Een Enterprise PaaS orkestreert de hosting van deze containers door ze geïsoleerd binnen het operating systeem te laten draaien en faciliteert het gebruik van zo’n micro services architectuur. Een Enterprise PaaS is daarmee een onmisbare schakel in de modernisering van uw softwarevoortbrengingsproces.

Het risico van het gebruik van containers is dat er heel snel een overschot aan containers ontstaat. Het probleem van Container-Sprawl blijkt dan ook groter dan dat van VM-Sprawl. Het gebruik van resource policies geeft de beheerder van het platform echter de mogelijkheid om grenzen te stellen aan het gebruik van CPU, geheugen en opslag. Mits goed toegepast is dan zelfs een kosten reductie mogelijk door efficiënter gebruik van hardware en licenties.

weo-icon-gears4.    Geautomatiseerde policies voor Governance, Risk & Compliance

Organisaties die grote hoeveelheden servers beheren hebben vaak te maken met applicaties die op verschillende resource pools of zelfs in verschillende datacenters geconfigureerd moeten worden. Dit onderscheid wordt aangebracht om applicaties logisch te scheiden of om te voldoen aan de geldende regels ten aanzien van Governance, Risk & Security. Een Enterprise PaaS platform biedt de mogelijkheid om met behulp van application deployment policies en uitgebreide rapportage tooling deze scheiding geautomatiseerd aan te brengen. De applicaties worden conform de ingestelde policies op de juiste omgevingen aangemaakt en aan de hand van de rapportages kan worden aangetoond dat de vereiste scheiding inderdaad is aangebracht. Daar waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van gedeelde infrastructuur, maar waar nodig draait de applicatie op een Private Cloud of dedicated infrastructuur.

weo-icon-p-2-p5.    Een gestroomlijnd proces voor applicatie beheer

Deploy and forget’ bestaat niet als het om zelf ontwikkelde applicaties gaat. En ook heb ik nog niet één organisatie gezien die volledig volgens het DevOps principe ‘you build it, you run it’ werkt. Updates, bug- en security fixes zijn aan de orde van de dag. En als er voor zo’n update een handmatig proces met 30 stappen moet worden doorlopen dan komt dit de ontwikkelsnelheid niet ten goede. Een slecht application lifecycle proces is een drama voor de business. Een Enterprise PaaS platform faciliteert het application lifecycle management proces en zorgt ervoor dat de ontwikkelaars sneller en betere kwaliteit software naar de markt kunnen brengen.

Klik hier om te leren hoe wij jouw organisatie kunnen helpen om betere  kwaliteit software, sneller naar de markt te brengen.

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!