Our expert opinion on cloud.

Multi-cloud realiteit - veilig SaaS applicaties gebruiken

Posted by Dirk Straat on 27-feb-2019 16:34:50

Veel organisaties benaderen ons met de vraag een cloudstrategie te formuleren omdat ze er over nadenken "naar de cloud" te gaan. De eerste stap die wij dan meestal uitvoeren is het inventariseren van het applicatielandschap van de betreffende organisatie. Vrijwel altijd blijkt dat een flink deel van de applicaties al in de vorm van Software as a Service (SaaS) wordt afgenomen. Vaak tot verrassing van de opdrachtgever. Deze situatie is dan meestal ontstaan zonder plan waardoor belangrijke zaken zoals backup, disaster recovery en koppelingen met andere applicaties niet per sé goed geregeld zijn.

Read More

Topics: Cloud Strategie, Cloud Governance, SaaS, multi-cloud

How Companies in the Netherlands use Cloud for Innovation

Posted by Koen van Schijndel on 6-nov-2018 9:30:00

Research shows that although Cloud technology is maturing substantially, the business potential is yet to be realized by most organizations (Berman et al., 2012). Especially in the context of innovation, companies are often not aware of the opportunities that Cloud inherits. For this reason, Weolcan has taken the initiative to collaborate with the Rotterdam School of Management on a research project aimed at identifying how Cloud drives innovation and to what extent the ‘digital intelligence’ of an organization plays a role. In this blog, we're happy to share the main findings of this research with you.

Read More

Topics: Cloud Strategie, Digital Strategy, Innovation

Weolcan over Digitale Transformatie bij TeamNL, RTL-Z

Posted by Michiel de van der Schueren on 31-jan-2017 11:31:25

Michiel de van der Schueren was te gast bij TeamNL, een programma van RTL-Z, waar hem werd gevraagd naar de visie van Weolcan op de Digitale Transformatie. Met behulp van een animatiefilmpje legt hij uit hoe Weolcan aan de hand van het applicatielandschap haar klanten helpt bij het ontwerpen van een cloudstrategie die hen in staat stelt innovatie te versnellen.

Read More

Topics: Cloud Strategie, Digital Strategy

Hoe voeg je waarde toe als IT shared service center bij het gebruik van cloud?

Posted by Bart M. Veldhuis on 8-nov-2016 11:01:39

Grotere organisaties verlenen IT-dienstverlening vanuit een shared-service center naar de diverse business units of operating companies. Althans, dat is het traditionele model want inmiddels ontwijken zij de centrale IT-afdelingen als het gaat om nieuwe cloudinitiatieven. De business is in de veronderstelling dat de centrale IT-afdeling geen waarde toe kan voegen als het gaat om het leveren van clouddiensten en veelal eerder vertragend en beperkend werkt, dan ontzorgend. Dit heeft als gevolg dat bij grote organisaties nog slechts een beperkt deel van de totale IT-kosten door de centrale IT-afdeling wordt gemaakt. Bij één van onze klanten loopt nog maar 30% van de IT-kosten via de boeken van de directeur IT op holdingniveau. En dan heb je het opeens over gekrenkte ego’s.

Read More

Topics: Cloud Strategie, Cloud Brokerage

Cloud Disaster Recovery: Keep IT Simple!

Posted by Christian van Barneveld on 24-dec-2015 9:00:00

Hoeveel pakketten doe jij per seconde? Als je Bol.com heet dat kun je zeggen: 11 pakketten… per seconde!  We hoeven we ons niet meer af te vragen hoe succesvol online verkoop tegenwoordig is. Hoe wrang maar tegelijkertijd typerend dat het moederbedrijf van diverse bekende schoenenketens een dag later na het bericht van Bol.com uitstel van betaling aanvraagt en DA & V&D de dag erna! Inmiddels zijn deze ketens uit ons straatbeeld verdwenen. Het succes van online shops zoals Bol.com & Cool Blue hebben desastreuze gevolgen voor ‘offline winkels'. Naarmate steeds meer klanten op de online shops gaan vertrouwen, zo vlak voor de feestdagen, moet je alles wel erg goed geregeld hebben om het ook te kunnen leveren. 

Read More

Topics: Hybrid Cloud, Cloud Exit Strategie, Cloud Strategie, Disaster Recovery, Business Continuity

De strategische betekenis van de Cloud

Posted by Michiel de van der Schueren on 16-okt-2015 11:10:04

Terwijl ik een blog aan het schrijven was over de Digital Enterprise kwam ik een artikel tegen dat ik in 2011 voor het tijdschrift Informatie heb geschreven over de strategische betekenis van de Cloud. Dat artikel blijkt een uitstekende inleiding te zijn om de vraag wat een Digital Enterprise nu eigenlijk is te kunnen beantwoorden. Ik heb voor de gelegenheid dat oude artikel dus maar eens afgestoft en daar deze blog over geschreven. In mijn volgende blog leg ik uit wat een Digital Enterprise is en hoe je dat kan worden.

Read More

Topics: Cloud Strategie

Waarom ook legacy-applicaties baat hebben bij een cloudstrategie

Posted by Bart M. Veldhuis on 7-okt-2015 14:00:00

Nee, echt sexy zijn ze niet, die legacy-applicaties. Als cloud architect loop ik er dan ook graag met een grote boog omheen. Innovatie heeft er al jaren niet meer op plaats gevonden en onderscheidend vermogen hebben ze allang niet meer. Waarom zou je jouw kostbare energie steken in een applicatie waarmee je niet het verschil maakt tussen een vier of vijf sterren beoordeling van je klant?

Read More

Topics: Cloud Strategie

Hoe geef je invulling aan een Cloud Exit Strategie?

Posted by Bart M. Veldhuis on 3-jun-2015 13:30:00

Zoals in een eerder artikel over de Cloud Exit Strategie al geschreven verschillen de mogelijkheden per type cloud dienst (IaaS, PaaS en SaaS), maar vooral ook per leverancier. Om die verschillen duidelijk te maken zal ik ze allemaal behandelen, te beginnen met IaaS. Ik ga uit van de situatie dat er nog geen  overeenkomst is gesloten met de CSP. Deze adviezen gaan niet op als je NU een probleem hebt en weg moet, dan zit er maar één ding op: je moet NU handelen.

Read More

Topics: Cloud Exit Strategie, Cloud Strategie

Wat is een Cloud Exit Strategie precies en hoe voer je het uit?

Posted by Bart M. Veldhuis on 3-jun-2015 13:00:00

Iedereen weet inmiddels dat een exit strategie een belangrijk onderdeel van de cloud strategie uitmaakt. De ervaringen uit mijn eigen praktijk wijzen uit dat veel afnemers van cloud diensten niet goed weten hoe een exit strategie er uit zou moeten zien, laat staan hoe je het uitvoert. Tijd om het concreet te maken.

Read More

Topics: Cloud Exit Strategie, Cloud Strategie