Our expert opinion on cloud.

Request for proposal outsourcing- 8 tips en een RFP template

Geschreven door Bart M. Veldhuis op 29-nov-2021 10:00:00

Aan veel Cloud outsourcing projecten gaat een Request for Proposal (RFP) traject vooraf. Je gebruikt zo’n RFP om nieuwe leveranciers te selecteren voor bepaalde clouddiensten of -producten. Het RFP-document verstuur je naar meerdere potentiele leveranciers, zodat jij een aantal goede voorstellen binnenkrijgt en een weloverwogen keuze kan maken. Tenminste, dat is de bedoeling. Het komt vaak voor dat de respons lager uitvalt dan verwacht of dat de voorstellen de verkeerde oplossingen bieden tegen te hoge kosten. Dat kan natuurlijk liggen aan de leveranciers, maar vaker zit het probleem in het Request for Proposal zélf.

In dit blogartikel geef ik daarom 8+1 tips voor een succesvol RFP-traject en vertel ik hoe je veel gemaakte fouten voorkomt. Onderaan kan je bovendien een voorbeeld RFP template downloaden.


Lees verder

Onderwerpen: Cloud Outsourcing

Welke IaaS provider grijpt de kans?

Geschreven door Henk de Ruiter op 17-apr-2016 10:00:00

 Na jaren van traditionele outsourcing en hosting is de markt de laatste tijd overgenomen door de aanbieders van cloud diensten. Deze aanbieders vallen grofweg in 2 categorieën, te weten:

  1. Hyperscale cloud providers (zoals AWS, Microsoft en Google)
  2. Alle andere cloud providers

Het is duidelijk dat de eerste categorie met name voorziet in de hosting van cloud native applicaties, waarbij de onderliggende infrastructuur ondergeschikt is aan de applicatie en de beschikbaarheid niet noodzakelijkerwijs door de infrastructuur wordt verzorgt.

Met name binnen de tweede categorie is de markt nog duidelijk verdeeld. Wat ik hiermee bedoel is dat veel IaaS providers zoekende zijn naar hun bestaansrecht tussen het geweld van de allergrootste spelers. Daarnaast bestaat de markt uit System Integrators die vanuit hun traditionele rol als hosting provider een beweging richting cloud hebben gemaakt. Met name deze providers kunnen nog niet een volledige cloud experience bieden, zoals klanten dit gewend zijn van de Hyperscale aanbieders.

Maar er is goed nieuws voor veel van deze IaaS/SI providers!

Lees verder

Onderwerpen: Cloud Outsourcing, IaaS, Managed Cloud, Legacy applicaties

Waarom jouw offerte slecht is (en je dus niet gekozen wordt)

Geschreven door Bart M. Veldhuis op 13-jul-2015 12:07:00

Niet alleen aan de kant van de RFP-schrijvers valt er het nodige te verbeteren, ook aan de beantwoording schort nogal wat. Als begeleider van aanbestedingen zien we de nodige offertes van IT outsourcers voorbij komen. Wat maakt nou dat de ene offerte de inkt van het printen niet waard is en dat je op de andere al kwijlend je handtekening wilt zetten?

Lees verder

Onderwerpen: Cloud Outsourcing