23 APRIL 2015 | 3 min

Stappenplan voor het bouwen van een Hybrid Cloud

By Bart M. Veldhuis

Hoe bouw je een hybride cloud?

In een eerder artikel hebben we gelezen  hoe je de business case van een hybride cloud eruit ziet. In dit artikel gaan we verder in op de stappen die je moet nemen om een hybrid cloud te bouwen.

 

stappenplan_om_te_komen_tot_een_hybride_cloudFiguur 1: Stappenplan om tot een hybride cloud te komen

Stap 1: Huur een advocaat

Om te beginnen: voordat je applicaties naar een externe CSP brengt moet je bepalen aan welke wet-&regelgeving je als organisatie onderhevig bent. Er is data die beslist binnen landsgrenzen of de grenzen van de Europese unie moet blijven (denk aan Wet bescherming persoonsgegevens). Daarnaast is er data die om veiligheidsredenen waarschijnlijk beter niet buiten de deur kan staan. Het bepalen van de exacte impact van de wet-&regelgeving is werk voor juristen. Al was het maar omdat sommige regelgeving zichzelf tegenspreekt.

Stap 2: Classificeer data

Hierna kun je beginnen met het classificeren van data en applicaties. Welke data en applicaties zijn geschikt om naar de CSP te verplaatsen? Inzicht in het applicatie landschap van je organisatie is hiervoor een vereiste. Begin met het laaghangende fruit voordat je de complexe applicaties aanpakt.

Stap 3: Selecteer een Cloud Service Provider

Vervolgens selecteer je een Cloud Service Provider. Afhankelijk van de eisen die uit het onderzoek van de jurist zijn gekomen kijk je naar een Nederlandse provider met datacenters in NL of naar een internationale speler of een HyperScale cloud zoals Amazon of Azure. Let hierbij vooral op de gebruikte technologie. Anno 2015 zijn er nog geen standaarden waarmee cloud onderling uitwisselbaar wordt. Maak je op dit moment gebruik van VMware dan ligt het heel erg voor de hand om een CSP te kiezen die ook van VMware (vcloud) gebruik maakt. Gebruik je Microsoft, dan kies je een Microsoft gebaseerde cloud. Denk eraan dat de service level agreements van de CSP's onderling sterk verschillen. In een toekomstig blog artikel zal ik hier verder op in gaan.

Stap 4: Kies een Cloud Management Platform

Een Cloud Management Platform (CMP) is noodzakelijk om de private- en de publieke cloud vanuit één management omgeving te kunnen controleren en aansturen. Er zijn diverse voorbeelden van CMP’s. In het geval van een VMware omgeving kies je waarschijnlijk voor de gratis VMware vCloud Connector plugin die je integreert in je bestaande VMware vCenter omgeving.

Stap 5: Maak verbinding met de cloud

Dan het belangrijkste stuk; het netwerk. Er zijn diverse mogelijkheden om het netwerk tussen de beide clouds te koppelen. Je kunt uiteraard kiezen voor een standaard IP-VPN maar dat heeft als groot nadeel dat je twee verschillende IP segmenten krijgt. Dat maakt dat iedere applicatie die je naar de publieke cloud stuurt omgenummerd moet worden. 
Wil je performance? Dan kies je voor een glasvezel verbinding rechtstreeks naar het datacenter van de CSP. Dit is een optie die alleen in binnen NL zin zal hebben. Heb je meerdere vestigingen? Dan kies je voor een MPLS verbinding naar het datacenter van de CSP. Heb je geen geld voor dedicated verbindingen? Dan kies je voor ‘L2 over L3’ VPN. Tunnel dus je layer 2 netwerk transparant over een layer 3 netwerk.

Een interessante ontwikkeling op het gebied van cloud koppelingen is de opensource group ZeroTier One.

Stap 6: Richt alle security, monitoring, auditing en governance applicaties in

Nu het netwerk gekoppeld is rol je alle security en monitoring tools die je intern gebruikt ook uit naar de cloud. Je wilt tenslotte dat de applicaties die je naar de publieke cloud brengt hetzelfde niveau van veiligheid kennen als de applicaties die je intern hebt draaien.

Stap 7: begin met het verplaatsen van applicaties

Nu ben je klaar om applicaties te gaan verplaatsen. Hiervoor gebruik je tools zoals Veaam, Platespin, Zerto of ander replicatie tools. Denk om de service windows met de gebruikers. De communicatie met de gebruikers is in dit artikel onderbelicht gebleven maar zeer belangrijk!.

Veel succes met het verplaatsen van applicaties.

 Klik hier voor een uitgebreide video presentatie over hybride clouds

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!