Our expert opinion on cloud.

Pokémon Go(ogle)

Posted by Henk de Ruiter on 29-jul-2016 10:05:55
Find me on:

pokemon.jpg

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Ja, ik ook. Op het moment van schrijven van dit blog zit ik halverwege level 15. Mijn excuus? Ik heb kinderen… en om eerlijk te zijn, is het best fijn om de iPad niet elke dag meer te hoeven opladen, aangezien de kids en ik hierdoor nu elke dag kilometers over straat lopen in de hoop iets te vangen (en uiteraard om weer een 2, 5 of 10km ei uit te laten broeden).

IT industrieScreenshot_pokemon_go.png

Hierbij is het interessant om te zien hoe de giganten uit de IT industrie, elk vanuit hun eigen rol, iets hebben toe te voegen aan dit laatste game
fenomeen. De CEO van Apple Tim Cook grijpt de kans aan om een statement te maken rondom de populariteit en toekomst van Augmented Reality. De CTO van Amazon Web Services, Werner Vogels, geniet van het feit dat de cloud van Google (waarvan dus gebruik gemaakt wordt voor deze game) niet altijd de capaciteit kan leveren, vanwege het grote succes en dus het aantal gebruikers. Hij heeft al zijn hulp aangeboden in de vorm van AWS cloud capaciteit.

Daarnaast kan ik mij voorstellen dat elke marketing man en vrouw op dit moment aan het bedenken is hoe de populariteit van dit spel benut kan worden voor het eigen bedrijf. Ik kan mij goed voorstellen dat heel wat kinderen hopen op een Pokémon Go actie bij bv. de Albert Heijn.

Ikzelf vind het vooral leuk, en zeker gezien de huidige tijd, ook best lekker om bezig te zijn met het vangen van virtuele beestjes ipv het lezen over de zoveelste aanslag of wat voor andere ellende dan ook.

 

Beroepsdeformatie

Vanuit de beroepsdeformatie is het zeer interessant te bedenken welke API’s allemaal zijn gebruikt om bv. de Maps en de Points of Interest (ook wel Pokéstops genoemd) te gebruiken. Of hoe het zit met het opschalen in de Google cloud indien de game weer in een ander land wordt gelanceerd….. Werken de ontwikkelaars dag en nacht in scrum teams om de continuous delivery pipeline te blijven vullen…. En last but not least, hoeveel data analisten zijn met de data bezig die ongetwijfeld uit de app gehaald wordt om te bepalen wie en waar allemaal actief is. Ik weet dat een hoop terrassen dankbaar gebruik maken van het activeren van de zogeheten Pokéstops om klanten aan te trekken en vast te houden voor het geval er een bijzondere Pokémon opduikt :)

Als er dan toch een conclusie getrokken kan worden uit dit verhaal, is het wat mij betreft dat zonder het gebruik van public cloud dit soort zaken niet mogelijk zijn. Voor iedereen die nog een use case zoekt voor wat betreft het snel kunnen opschalen van capaciteit, hier is er één!

In ieder geval alvast een heel goede vakantie en een goede vangst toegewenst :)

Topics: IaaS, API Management, Google Cloud Platform