Veel organisaties migreren hun applicaties pas naar een cloudomgeving zodra die aan het einde van hun lifecycle zijn. Dat klinkt als een strak plan. Als je het applicatielandschap stap voor stap moderniseert, verlaag je de druk op werknemers en hou je overzicht. En bovendien: alles gebeurt tegenwoordig op een agile manier, dus waarom niet ook je cloudmigratie? Allemaal logische gedachten, maar toch kloppen ze niet. Wie zijn cloudmigratie laat afhangen van de lifecycle van applicaties, gaat struikelend voorwaarts en werkt zichzelf vroeg of laat in de nesten. In dit artikel lees je hoe dit komt én hoe succesvolle digitale enterprises hun cloudmigratie hebben aangepakt.
Per applicatie migreren klinkt aantrekkelijk
De neiging om een cloudmigratie per applicatie uit te voeren, is goed te verklaren. De voordelen klinken immers aantrekkelijk! Zo kan je de impact van de migratie verspreiden over een langere periode. Je beoordeelt applicaties gewoon als ze aan het einde van hun lifecyle zitten en kijkt of het zin heeft ze te migreren. Zo niet, doe je ze weg en vervang je ze door een SaaS-dienst. Hierdoor krijgen applicaties nog tijd om hun investering terug te verdienen en zie je het applicatielandschap per sprint verder moderniseren. Overzichtelijk, effectief én kosten-efficiënt. Op papier, tenminste.
Struikelend voorwaarts
Het probleem zit ‘m in de praktische uitvoering. In de realiteit is je landschap namelijk niet zo modulair dat je applicaties zomaar kunt vervangen zonder gevolgen. Applicaties hebben verbanden met elkaar. Aan de verhuizing van een applicatie zitten daarom veel grote beslissingen vast. Want als je applicatie A vervangt, moet applicatie B misschien ook worden vervangen. Zonder solide planning komt de beslissing om applicatie B te migreren waarschijnlijk uit de lucht vallen. Zo rol je van de ene klus naar de ander, zonder strategie. En zoals je weet, heeft Cloud weinig nut als je erheen verhuist zonder die strategie.
Eindeloze loop van upgrades
Maar er is meer. Het laten “doodbloeden” van applicaties door ze te vervangen als ze aan het einde van hun Latijn zijn, heeft ook nadelen. In de tussentijd moet Oracle misschien wel worden geüpgraded naar een nieuwe versie, net als je VMWare. En oja, het storagesysteem moet ook op de schop. Zo ga je struikelend van de ene naar de andere investering die eigenlijk alleen voor de korte termijn nut heeft. Bovendien: op deze manier kan je nooit naar een versnelde afschrijving van je datacenter toewerken. En blijf je dus vastzitten in een loop van upgrades en verlengingen.
De oplossing: cluster je applicaties
Als een cloudmigratie op basis van lifecycle niet de manier is, hoe moet het dan wel? De oplossing zit ‘m in twee zaken:
- De strategy map
- Het clusteren van applicaties
Met een strategy map bepaal je jullie IT-doelen door ze te laten aansluiten op de overkoepelende, strategische doelen (zie hier hoe je dit doet). Zo zorg je ervoor dat alle keuzes op de IT-afdeling bijdragen aan de modernisering en groei van de organisatie. Vervolgens gebruik je deze IT-doelen om je applicaties te clusteren. Bij klanten aan tafel leggen wij dit uit aan de hand van emmertjes. Eerst breng je het gehele applicatielandschap in kaart zodat je precies weet welke applicaties door welke afdeling gebruikt worden. Vervolgens verdeel je de applicaties in één van deze de onderstaande “emmertjes”. Hierdoor krijg je vijf clusters applicaties, en belangrijker: het startpunt van je cloudstrategie.
De onderbouwde cloudmigratie
Het slepen met emmertjes doet meer dan inzicht creëren. Door je applicaties op deze manier te clusteren, kan je een onderbouwde berekening maken van de toekomstige kosten in een cloudomgeving versus de huidige kosten van je datacenter. Deze berekeningen kan je weer verwerken in een Cloud business case, waarmee je het management uitlegt wat de kostenverschillen zijn én wat de migratie oplevert aan niet-financiële voordelen (zogeheten business benefits). En dan wordt opeens veel duidelijk! Zo is de kans groot dat je erachter komt dat je de meeste applicaties wilt migreren of vervangen, wat einde verhaal betekent voor je datacenter. Hiermee zijn alle toekomstige investeringen in dit datacenter opeens officieel weggegooid geld. Dit kan je prima uitleggen aan de “serverknuffelaars” (wie kent ze niet) die graag alles bij het oude houden.
Aan de slag met een solide cloudstrategie!
Door je applicaties te clusteren met bovengenoemde methode, wordt dus veel duidelijk. Dankzij de strategy mapping kan je onderbouwen waarom je applicaties gaat verplaatsen en welke kosten(besparingen) dit met zich meebrengt. Het management ziet hierdoor snel genoeg in dat het migreren op basis van lifecycle niets oplevert en vooral veel kost. Dit betekent overigens niet dat een cloudmigratie van de één op de andere dag moet plaatsvinden. Zodra je de nieuwe landingsplaatsen van applicaties weet, weet je ook welke verhuizingen prioriteit moeten krijgen en welke niet. Zo kan je de gevreesde impact op de operatie alsnog mooi spreiden.
Meer weten over de bouwstenen van een solide cloudstrategie? Het hele verhaal vind je in onderstaand e-book. Hierin leggen we uit hoe je je IT-landschap in kaart brengt, een Cloud business case maakt en uiteindelijk strategisch overgaat op cloudtechnologie.