Our expert opinion on cloud.

Microsoft Azure: de strijd is 'aan' of toch niet?

Posted by Bart M. Veldhuis on 25-jul-2016 16:12:58
Find me on:

Microsoft_WPC-2016.jpg

Als Microsoft tijdens de WPC (Worldwide Partner Conference) conferentie één ding heeft duidelijk proberen te maken, dan is het dat de strijd met AWS om de grootzakelijke (enterprise-) klant 'aan' is. Met een aantal nieuwe, zeer innovatieve, diensten en meer datacenters dan AWS en Google gezamenlijk maakt Microsoft duidelijk dat het voornemens is om het gat met AWS dicht te lopen. Maar dat gat is groot!

Microsoft startte haar cloud-avontuur met Azure in 2006 met een flinke achterstand ten opzichte van AWS. Lang was het verschil in de 'ability to execute' tussen deze twee partijen ogenschijnlijk onoverbrugbaar. Dat bleek onder andere uit minder functionaliteit, de haperende live-gang van de nieuwe Azure-portal en bovenal een API die zo traag is als dikke stront in een trechter. Microsoft heeft intussen hard doorgewerkt en kon afgelopen week de voortgang daarvan presenteren. De nieuwe services die Microsoft beschikbaar maakt zijn mogelijk een 'game changer' in de concurrentiestrijd rond de enterpriseklant. Ik heb daar toch nog wat gemengde gevoelens bij en zal uitleggen waarom.

Microsoft lanceert slimme functies gericht op enterpriseklanten

Microsoft_Azure_stretched_SQL_server_.jpegEen van de spectaculaire nieuwe functies die mijn aandacht trok is de Stretch Database functie van Microsoft SQL-server. Hierbij wordt 'koude data' automatisch door de SQL-server in de Azure-cloud ondergebracht. Er hoeft hiervoor niets aangepast te worden aan de applicatie en de bestaande query's blijven ongewijzigd. Dit is een functie die bij uitstek geschikt is voor organisaties die willen voorkomen dat hun dure storage wordt gebruikt door data die nauwelijks wordt aangesproken. De SQL-server maakt zelf onderscheid tussen wat warme en wat koude data is en zorgt voor een nette versleutelde verbinding naar een database in het Azure-datacenter. De query-afhandelaar is aangepast om beide databases tegelijk raad te plegen. Hiermee levert Microsoft een eenvoudige oplossing voor een complex (dataclassificatie-) probleem. Daarnaast introduceert Microsoft de 'Always Encrypt' functie voor SQL-server waarmee data (ook op Azure) altijd versleuteld wordt opgeslagen. Ook dit is functionaliteit die organisaties verlangen voordat ze hun kritieke data naar de cloud verplaatsen; iets wat ze nu met diverse tools van derden oplossen maar straks dus netjes in één product wordt geïntegreerd. 

Nieuwe Azure-functies versus het huis 'op orde' maken

Dit soort nieuwe functies en services zijn precies van het soort dat je zou verwachten van een partij die bezig is om de enterpriseklant naar de cloud te lokken. Vanuit onze consultancypraktijk zie ik ook de andere kant: de kant die niet door de geoliede marketingmachine van Microsoft wordt beïnvloed. Eén van de dilemma's die onze klanten (bovenkant MKB en enterprises) raakt is de volgende (veelal zijn het Microsoft-georiënteerde organisaties met stevige Enterprise License Agreements): de druk vanuit Microsoft-sales om gebruik te maken van Azure is groot (soms op het onbeschofte af). De door Microsoft ter beschikking gestelde 'vouchers' voor migratie en gebruik van de Azure-services worden door deze organisaties gebruikt om Proof-of-Concepts en Proof-of-Values te draaien in de Azure-cloud. Met wisselend succes. Strategisch gezien lijkt de gang naar Azure heel slim, maar op operationeel niveau is het enthousiasme om aan de slag te gaan beperkt. Operations ondervindt hinder van haperende en onbegrijpelijke portals, onbetrouwbare provisioning van services of zelfs onbeschikbaarheid. Kleine problemen bij de implementatie leiden tot onbegrip en afnemend vertrouwen. Microsoft_PowerBi_analyses_Azure_Audit_logs.pngEen voorbeeld uit de praktijk: Microsoft heeft functionaliteit vrijgegeven om in haar Analytics- en Dashboardtool PowerBI rapportages te maken over de Azure Audit Logs. Dit is Microsoft's antwoord op het extreem krachtige CloudWatch van AWS. Met een simpele wizard moet de koppeling tussen PowerBI en de Audit Logs tot stand worden gebracht. Alleen het werkt niet! Om onduidelijke reden komt de verbinding niet tot stand. De foutmelding is onbegrijpelijk en tot mijn stomme verbazing werkt het een uur later wel.

Als cloud engineer krijg je daarvan niet het comfortabele gevoel dat het verplaatsen van de bedrijfskritische applicaties een goed idee is.

 

Grote verbetering op het gebied van Service Level Agreements en privacy.

Op een ander vlak zie ik juist wel weer een flinke sprong voorwaarts. Microsoft heeft met het Service Level Agreement van Juli 2016 en de bijbehorende privacy statements flinke stappen gezet op het gebied van de geboden zekerheid. Zo is Azure dankzij de nieuwe, sterkere, bepalingen op het gebied van security flink gestegen in ons jaarlijkse CloudQuadrants SLA onderzoek.

Is Azure klaar voor de enterpriseklant?

Azure levert meer-en-meer services die aansluiten bij de behoefte van de grootzakelijke markt, features die passen bij complex en hybride gebruik van cloud. Microsoft zou er goed aan doen om ook de laatste kleine ergernissen bij het gebruik van Azure aan te pakken en ervoor te zorgen dat commando's naar de API net zo snel worden uitgevoerd als bij Amazon *), de portal goed functioneerd en de bestaande diensten vlekkeloos werken. Intussen adviseer ik iedereen om nu vooral te beginnen met het opbouwen van kennis door te starten met experimenteren. Over een jaar of twee jaar is het gat namelijk wel dichtgelopen maar dan is het kennisgat tussen cloud engineer en de provider onoverbrugbaar geworden.

*) het opvragen van een eenvoudig overzicht van alle virtuele machines duurt bij Azure ruim 26 seconden, bij Amazon duurt dit minder dan een seconde.

Topics: Microsoft Azure