14 MEI 2016 | 5 min

Hybrid cloud - hoe te bouwen en te gebruiken

By Bart M. Veldhuis

Inspelen op de (continue) veranderende IT behoefte van een organisatie; dat is een door ons veel gehoord argument waarom organisaties gebruik maken van een hybrid cloud. In dit artikel geven we aan wat een hybrid cloud precies is, welke business case erachter ligt en welke use cases een hybrid cloud kent. In een volgend artikel gaan we in op het bouwproces van een hybrid cloud.

Wat is een hybrid cloud?

definition of a hybrid cloudEen hybrid cloud is een samenstelling van twee of meer cloud diensten die met elkaar worden verbonden zodat het mogelijk wordt om data en applicaties tussen deze clouds te verplaatsen. Indien een organisatie gebruik maakt van meerdere cloud service providers om aan haar cloudstrategie invulling te geven dan noemen we dit een multi cloud. Een hybrid cloud valt onder de categorie multi cloud met als onderscheidende aspect dat het mogelijk is om data en applicaties te verplaatsen tussen deze clouds.

Een hybrid cloud wordt gevormd door twee of meer cloud diensten van hetzelfde service model te combineren, dus IaaS met IaaS en PaaS met PaaS (SaaS is geen mogelijkheid). Hierbij maakt het niet uit welke deployment modellen er gecombineerd worden, dus private, community en public of combinaties hiervan.

Waarvoor gebruik je een hybrid cloud?

Er zijn diverse scenario’s waarin een hybrid cloud nut heeft voor een organisatie. De belangrijkste drijfveer om een hybrid cloud toe te passen is om te kunnen profiteren van het pay-per-use mechanisme wat door de public cloud service providers gehanteerd wordt. Door hier slim gebruik van te maken en applicaties alleen maar te activeren als ze ook daadwerkelijk worden gebruikt bespaart een organisatie op de IT kosten.

Hybrid cloud scenario 1: Public cloud als disaster recovery voor de private cloud

hybrid cloud scenario 1 - failoverHet hebben van een tweede datacenter als disaster recovery locatie is voor veel organisaties onnodig gecompliceerd en kostbaar. Een vaak goedkopere, maar vooral eenvoudigere toepassing is het gebruik van een (public) cloud dienst voor de uitwijk van de eigen (private) cloud omgeving. Hierbij worden de data en applicaties regelmatig gesynchroniseerd tussen de eigen omgeving en de uitwijkomgeving bij de cloud service provider. In het geval van een calamiteit wordt de uitwijkprocedure opgestart en wordt de public cloud het actieve datacenter. De voornaamste kosten tijdens normaal gebruik zijn de netwerkkosten en de opslagkosten. Voor gebruik van de rekencapaciteit wordt pas betaald als deze bij een uitwijk wordt gebruikt. In dit artikel beschrijven we de werking van een disaster recovery scenario voor cloud.

Hybrid cloud scenario 2: Public cloud om piekbelasting op te vangen

hybrid cloud scenario 2 - succes or failureHet verwerken van plotselinge pieken is iets waar IT omgevingen zich lastig op laten dimensioneren. Wij zien regelmatig dat de bestaande IT omgeving zijn grenzen heeft bereikt en dat piekbelasting veroorzaakt door bijvoorbeeld marketingcampagnes, jaarrapportages of batchverwerking niet past op de eigen infrastructuur. Door deze specifieke workloads tijdens de piekmomenten in de public cloud te draaien wordt er efficiënt gebruik gemaakt van de cloud en het eigen datacenter. Dit mechanisme noemen we cloud bursting en in een eerder artikel gaf ik al aan wat de voordelen van cloud bursting zijn.

Hybrid cloud scenario 3: Public cloud voor projecten

hybrid cloud scenario 3 - projectsEen project waarvoor tijdelijk capaciteit nodig is kan vaak prima in een public cloud worden ondergebracht. Als het project slaagt en een permanent karakter krijgt kan het daar blijven draaien of juist weer terug gehaald worden naar de private cloud omgeving. Een belangrijk voordeel van de hybrid cloud ten opzichte van de multi cloud is het verplaatsen van de applicatie eenvoudig kan gebeuren.

Hybrid cloud scenario 4: Public cloud als applicatie testbed

hybrid cloud scenario 4 - test bedNet als bij het voorgaande scenario kan de public cloud uitstekend dienstdoen als platform om (nieuwe) applicaties op te testen. Ook hier wordt dan geprofiteerd van het pay-per-use model zodat alleen als er daadwerkelijk applicaties in de public cloud opgestart worden er kosten gemaakt worden.

 

 

*deze voorbeelden gaan allemaal uit van een private / public combinatie maar andere combinaties zijn evengoed denkbaar zoals bijvoorbeeld public / public.

Wat is de business case van een hybrid cloud?

Er zijn verschillende drivers achter de business case van de hybride cloud. De belangrijkste:

  1. Het kunnen optimaliseren van de belasting op de eigen hardware (private cloud);
  2. Het behalen van kosten efficiency; bijvoorbeeld door te profiteren van de almaar zakkende tarieven bij de public cloud service providers. Het verstandig kiezen van de provider kan veel verschil maken.
  3. Het voordelig inrichten van disaster recovery;
  4. Het snel kunnen testen en uitrollen van nieuwe software functies.

Hoe de business case er uit ziet verschilt per organisatie. Kleinere organisaties kunnen zonder hoge opstartkosten en ingewikkelde trajecten hun clouds koppelen. Voor grotere organisaties is dit vaak een complexer traject omdat de selectie van een cloud service provider en het inrichten van de benodigde cloud orchestration tooling meer tijd kost. Ook zullen grotere organisaties meer tijd en aandacht moeten besteden aan het beoordelen van de beveiliging van de cloud service provider en de gehanteerde processen.

Waaruit bestaat een hybrid cloud?

Een hybrid cloud moet beheersbaar zijn en hetzelfde niveau van beveiliging en service bieden als de private cloud. Hiertoe zijn er een aantal eigenschappen die een hybrid cloud moet hebben (anders is het gewoon een multi cloud).

Requirements for a hybrid cloud

De belangrijkste eigenschap is dat de hybrid cloud vanuit één management interface aangestuurd moet kunnen worden. Het werkt complexiteit- en kostenverhogend als er verschillende management tools zijn voor deze verschillende clouds. Deze management tools heten cloud brokerage & orchestration tools waarover je in dit artikel meer informatie kunt vinden, maar bijvoorbeeld ook in ons whitepaper over cloud brokerage & orchestration.

New Call-to-action

In een volgend artikel leg ik uit hoe je door middel van een eenvoudig zeven stappen plan tot de bouw van een hybrid cloud komt.

 Een stappenplan voor implementatie van hybride clouds

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!