Our expert opinion on cloud.

Hoe voeg je waarde toe als IT shared service center bij het gebruik van cloud?

Geschreven door Bart M. Veldhuis op 8-nov-2016 11:01:39
Volg mij op:

Grotere organisaties verlenen IT-dienstverlening vanuit een shared-service center naar de diverse business units of operating companies. Althans, dat is het traditionele model want inmiddels ontwijken zij de centrale IT-afdelingen als het gaat om nieuwe cloudinitiatieven. De business is in de veronderstelling dat de centrale IT-afdeling geen waarde toe kan voegen als het gaat om het leveren van clouddiensten en veelal eerder vertragend en beperkend werkt, dan ontzorgend. Dit heeft als gevolg dat bij grote organisaties nog slechts een beperkt deel van de totale IT-kosten door de centrale IT-afdeling wordt gemaakt. Bij één van onze klanten loopt nog maar 30% van de IT-kosten via de boeken van de directeur IT op holdingniveau. En dan heb je het opeens over gekrenkte ego’s.

Deze IT-afdelingen zijn momenteel druk bezig ‘cloud-expertisecentra’ in te richten om de vraag vanuit de business weer te kanaliseren richting corporate IT. De vraag om applicaties in de public cloud (zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services of Google Compute) te draaien neemt alleen maar toe en op basis van de adviesgesprekken die wij voeren met onze klanten verwachten wij dat dit in 2017 alleen nog maar meer toeneemt. Diverse organisaties zijn zich aan het voorbereiden op grootschalige tactische cloudmigraties in 2017. (er verlopen nogal wat hosting / outsourcing contracten in 2017)

Het resultaat van deze toenemende vraag vanuit de business is dat je als organisatie gebruik maakt van de clouddiensten van meerdere cloud service providers. Een slimme keuze, omdat je op die manier vendor lock-in kunt voorkomen, gebruik kunt maken van een breed scala aan innovatieve features en voor iedere workload de cloud kunt kiezen die daar het beste bij past. Tegelijkertijd introduceert deze keuze nieuwe uitdagingen voor de IT-afdeling. Hoe ga je bijvoorbeeld om met identity & access management over meerdere clouds heen? Hoe houd je het inkoopproces en budgetten onder controle? Hoe bied je de organisatie granulair inzicht in de gemaakte kosten? En, hoe ga je provisioning automatiseren en governance en security inrichten?

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden wordt gekeken naar een cloud management platform (CMP) als mogelijke oplossing. Een CMP biedt de gewenste mogelijkheden om een eenduidige service catalogus met clouddiensten aan de business aan te bieden en tegelijkertijd als IT-afdeling waarde toe te voegen aan de business.

Met het selecteren, inrichten en gebruiken van CMPs hebben organisaties meestal nog maar weinig ervaring. Om inzicht te verkrijgen in de functionaliteit en kwaliteit van deze CMP’s, heeft Weolcan in samenwerking met de Software Improvement Group (SIG) een uitgebreide evaluatie gedaan. We hebben een dozijn CMP’s onder de loep genomen en beoordeeld aan de hand van een evaluatiemodel. Hoewel het ene platform wat volwassener is dan het andere, zijn we over het algemeen onder de indruk van de functionaliteit die op dit moment geboden wordt en hoe dit kan bijdragen aan de executie van de IT-visie en -strategie van organisaties.

 

Evaluatiemodel_voor_cloud_management_platforms.pngFiguur: overzicht van CMP selectiecriteria

Afhankelijk van je voorkennis over dit onderwerp kun je op een aantal plekken instappen in onze blog serie over cloud brokerage & orchestration (de veel gebruikte termen).

  1. Begin met dit blog artikel over de uitdagingen van een multi-cloud strategie
  2. Vervolgens is dit een handig blog artikel om meer te weten te komen over cloud brokerage & orchestration. Daar zit tevens de link in naar ons whitepaper met de definities en de business modellen.
  3. Daarna lees je meer over ons onderzoek naar de verschillende CMPs in dit blog artikel
  4. Uiteindelijk bekijk je de beoordelingen pagina van de verschillende leveranciers (CloudBolt | Scalr | IBM | VMware vRealize | RightScale | RedHat CloudForms | BMC | ServiceNow).

Op deze laatste pagina vind je ook de registratie mogelijkheid om het volledige rapport te downloaden (als PDF en interactieve webpagina). 

Voor organisaties met centrale IT-faciliteiten staat het onderwerp van cloud management zeker op de agenda’s voor 2017. Beoordeel zelf of dat terecht is of niet.

research cloud management platforms

Onderwerpen: Cloud Strategie, Cloud Brokerage