19 JUNI 2015 | 4 min

Hoe selecteer ik een PaaS platform wat past bij mijn ontwikkelstijl?

By Bart M. Veldhuis


Tell me who you are and I will tell you which platform to use


 

Dat niet iedere cloud hetzelfde is en dat dit moet passen bij het applicatietype hadden we al eerder geconstateerd in het vorige artikel over verschillende type cloud applicaties. In dit artikel besteed ik aandacht aan hoe je het ontwikkelplatform kunt laten aansluiten op de ontwikkelstijl van je programmeurs, en hoe je hiermee het software ontwikkelingsproces kunt optimaliseren.


Different workloads require different clouds


 

Bij mijn klanten raak ik regelmatig aan de praat met software ontwikkelaars. Omdat ik zelf geen programmeur ben gaat het gesprek dan vaak over de infrastructuurbeperkingen die ze ervaren. Ondanks dat ze mij vaak een vreemde snuiter vinden (want infrastructuur, en toch wel een tikkie commercieel) is het gesprek voor beide partijen vaak leerzaam. Inmiddels kan ik onderscheid maken tussen drie verschillende type ontwikkelaars, elk hebben ze hun eigen wensen en eisen als het gaat om het platform waarop ze ontwikkelen. In een rapportage van onderzoeksbureau Forrester over ontwikkelplatformen kwam ik dezelfde typeringen van de ontwikkelaars tegen wat tot de volgende persona’s heeft geleid:

Ik stel jullie voor aan Marijn, Arno en Vincent. Drie verschillende ontwikkelaars met elk zijn eigen behoeften als het gaat om de tools en ontwikkeltalen die ze gebruiken, maar vooral de behoeften voor het platform verschillen nogal.

Marijn iDeveloper-type-Marijns ‘rapid developer’ en wil eigenlijk liever niet programmeren, dat duurt hem te lang. Hij is zijn carrière ooit begonnen als business analist en nu gebruikt hij grafische, geautomatiseerde tools voor het razendsnel ontwikkelen van applicaties. Hiervoor gebruikte Marijn 4GL programmeertalen voor zijn werk. Marijn levert een nieuwe applicatie op in een paar weken, soms zelfs in een paar dagen. Voor Marijn is de cloud een mogelijkheid om snel, veel applicaties te leveren van een hoge kwaliteit. Marijn heeft niet de kennis om infrastructuur te beheren of middleware te configureren, laat staan om infrastructuur code te schrijven.

 

Developer-type-ArnoArno is een echte ‘coder’, hij wil alleen programmeren en geen infrastructuur beheren. Arno geeft de voorkeur aan het schrijven van regels programmacode, en bij voorkeur om de applicatie verder te optimaliseren. Val Arno vooral niet lastig met het onderhouden van de applicatie- en de databaseservers. Om ongelukken te voorkomen doe je er goed aan de wachtwoorden van de infrastructuur bij Arno vandaan te houden.

 

Developer-type-DennisAls laatste heb je de jongste van het stel; Dennis, hij is een ‘cloud native’ ontwikkelaar, een echte Devops Pro. Dennis wil  controle over de configuratie van de infrastructuur. Naast het programmeren wil Dennis ook het platform configureren zodat het optimaal samenwerkt met zijn code. Dennis configureert zelf de applicatie server, de database server en wil soms zelfs toegang tot de VM om daar zaken op te configureren.

 

Marijn, Arno en Dennis zijn verschillende typen ontwikkelaars en stellen verschillende eisen aan het platform waarop ze werken. Deze eisen verschillen zo erg dat een mis-match tussen ontwikkelaar en platform vaak een grote teleurstelling is.

Deze persona’s zul je in je ontwikkelteams waarschijnlijk herkennen, de selectie bij de sollicitatieprocedure heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat er geen hele grote uitzondering binnen één team zitten.

Hoe zorg je er als CIO nou voor dat zo’n ontwikkelteam het best passende platform krijgt? De keuze voor het platform wordt toch doorgaans vanuit de infrastructuur hoek bepaald.

Ik zoek een PaaS platform wat past bij mijn ontwikkelstijl.

De functies die de cloud service providers aanbieden verschillen nogal; inherent spreken ze hiermee dus ook verschillende groepen ontwikkelaars aan.  Zo heeft Marijn niets te zoeken bij Amazon, als Rapid Developer vind hij bij Amazon niet de tools die hij zoekt. Marijn werkt veel liever met Mendix of met Outsystems waar veel mogelijkheden zijn om kant-en-klare services te gebruiken en de infrastructuur volledig abstract wordt gemaakt. Dennis is wel weer heel blij met Amazon, als cloud native kan hij zijn weg bijzonder goed vinden en hij waardeert de mogelijkheid om controle uit te oefenen op de infrastructuur. Voor Dennis zijn de mogelijkheden om omgevingen te monitoren en daarop policies te plakken heel belangrijk, ook de opties om hybride omgevingen te maken met private clouds en de verschillende mogelijkheden voor type storage (database, object, raw & file) zijn voor de cloud native (devops pro) heel belangrijk.

Onderzoeksbureau Forrester heeft in hun laatste Enterprise PaaS rapportage een mooie aanzet gegeven voor het differentiëren van de verschillende clouds. Zoals wel vaker bij de rapporten van dit soort onderzoeksbureaus; het heeft nogal een hoog abstractieniveau. Wil je er echt wat mee doen dan moet je het hele rapport doorgronden. Dat heb ik voor je gedaan en daarbij een projectie gemaakt van de verschillende type ontwikkelaars en de cloud service providers. 

Welk PaaS platform moet ik kiezen?

Het onderstaande schema maakt inzichtelijk welke ontwikkelaar op welk type platform het beste tot zijn recht komt. Doe er je voordeel mee als je een cloud platform voor je ontwikkelaars gaat uitzoeken.

Tell_me_who_you_are_and_I_will_tell_you_which_cloud_to_use

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!