7 JUNI 2019 | 2 min

Cloud Governance Kennisbank

Door Bart M. Veldhuis

Kennis delen is vermenigvuldigen. Met die gedachte hebben we bij Weolcan de afgelopen maanden hard gewerkt aan een kennisbank waarin we onze interne kennis en know how rondom Cloud Governance beschikbaar stellen. De basis hiervan is het door Weolcan ontwikkelde Cloud Governance Framework. 

Ons doel is om het de standaard te maken voor elk bedrijf dat de transitie naar een digitale onderneming wil maken. Bij het maken van deze transitie en het versnellen van cloudadoptie is het behoud van veiligheid, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie van fundamenteel belang. Het Cloud Governance Framework dient hierbij als ‘kapstok’. In dit framework zoomen we niet alleen in op het in gebruik nemen van nieuwe cloud services, maar specifiek op de gehele life cycle en de bijbehorende fases: van ‘Plan’, ‘Build’ en ‘Run’, tot aan de ‘Exit’ fase.

Inhoud kennisbank

De kennis in onze kennisbank is verdeeld in vier categorieën: Strategy, Transformation, Migration en Operation.

Strategy Transformation Migration Operation
strategy-home transformation-home migration-home operation-home

De strategiefase is gericht op het faciliteren van een gestructureerde aanpak van cloudadoptie. De strategie beantwoordt onder andere de volgende vragen: “Hoe gaat cloudadoptie bijdragen aan het realiseren van de gestelde business goals?”, “Hoe ziet mijn business case eruit?” en “Hoe ziet het toekomstige operating model eruit?"

De transformatiefase richt zich op de nieuwe manier van werken. Vragen die hierbij naar voren komen zijn bijvoorbeeld “Hoe worden ervaringen en kennis omtrent cloud adoptie gedeeld binnen een organisatie?” en “Wat zijn manieren om kennis tussen de teams te delen en hoe faciliteer je continuous learning?”

 

Grootschalige migraties vereisen een grondige voorbereiding en rigide planning. Met behulp van technische applicatie-evaluaties verloopt het migratieproces soepeler. Een voorbeeldvraag die hier naar voren kan komen is “Hoe kan de inkoopprocedure voor het snelgroeiende aantal SaaS-selecties worden geoptimaliseerd?”

Brede adoptie van clouddiensten leidt tot aanzienlijke veranderingen in het operating model van een organisatie. Organisaties krijgen te maken met het Shared Responsibility Model. Dit Model vereist dat organisaties bestaande processen voor bijvoorbeeld Change Management en Incident Management moeten aanpassen en daarnaast moeten kijken naar nieuwe processen als Cloud Budget Management en Financial Forecasting.


De website is online en vrij toegankelijk. Wilt u automatisch op de hoogte worden gehouden van updates rondom het Weolcan Cloud Governance Framework? Dat kan! Laat uw e-mailadres achter op de website en ontvang een melding wanneer er een nieuw artikel is geplaatst en er interessant nieuws is. Daarnaast zijn we bij Weolcan zeer benieuwd naar uw mening en komen graag in gesprek. Let’s keep the conversation going!

Take me there!

Nieuwste Artikelen

25 JULI 2023 | 4 min

Bedrijfssimulaties - de ultieme voorbereiding op business agility en transformaties

13 JUNI 2023 | 8 min

Het technologische raamwerk achter netwerkzorg

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

Meld je hier aan!