24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Door Bart M. Veldhuis

Het is zover. Na jaren van ontwikkelen, verbeteren en schaven lanceert Weolcan deze maand de 2.0 versie van het Weolcan Cloud Governance Framework (WCGF), samen met een nieuwe interactieve website. WCGF 2.0 biedt jou en collega’s de ondersteuning die nodig is om cloud zó in te zetten dat je de voordelen benut en je strategische doelen haalt. De WCGF 2.0 website is gratis toegankelijk voor iedereen. Zo zijn we weer een stap dichterbij ons ambitieuze doel: alle Nederlandse bedrijven veranderen in digital enterprises.

 

 

Waarom cloud governance?

 

Cloud is nooit een doel op zichzelf. Wanneer cloudtechnologie goed wordt ingezet, helpt een cloudmigratie je om een digital enterprise te worden: wendbaar, data-gedreven en klaar om snel te innoveren. Dit betekent dat een cloudmigratie meer om het lijf moet hebben dan het simpelweg verplaatsen van applicaties. Wie met cloud strategische doelen wil halen, concentreert zich daarom op cloud governance, oftewel: cloudregie. Hiermee bedoelen we  de activiteiten die je moet uitvoeren om je procesen en manier van werken aan te passen aan de nieuwe situatie. Daarmee is het onderdeel van de transitie van het oude operating model naar het nieuwe “target operating model”. Bij digital enterprises is dit gelukt: daar werkt alles zó samen dat cloud innovatie versnelt. 

Nu klinkt dit heel logisch, maar in de praktijk is cloud governance een uitdaging. Cloud vraagt immers veel van de organisatie. Je moet grip houden op kosten, beveiliging en compliance, maar ook een cultuuromslag teweeg brengen en op een nieuwe manier leren werken. Cloud heeft dus niet alleen invloed op de IT-backbone van je organisatie, maar ook op processen en mensen.

 

 

Het Weolcan Cloud Governance Framework 2.0

 

Om cloud governance op orde te krijgen, heb je dus een gestructureerd plan nodig. Precies om die reden lanceerden wij in 2017 het Weolcan Cloud Governance Framework (WCGF). Dit is een raamwerk van activiteiten, processen en concepten die nodig zijn om grip te krijgen op cloud, onderverdeeld in aandachtsgebieden. Sinds die lancering zijn we blijven ontwikkelen en verbeteren, en nu, vijf jaar later, ligt er een nieuwe versie klaar die past bij de uitdagingen van deze tijd.

Bernadette Huizinga, product owner van het WCGF 2.0, legt uit: “Het WCGF 2.0 omvat al die gebieden die ervoor zorgen dat je organisatie de wonderen van cloud écht benut en de transitie naar cloud een succes maakt. Het verbindt strategie met operatie. Het geeft sturing aan je operatie vanuit een strategische visie en het geeft de business echt innovatiekracht. Daarnaast helpt het leiders de balans te vinden tussen autonomie, control en gedeelde verantwoordelijkheid.”

 

 

De nieuwe interactieve website

 

Op de nieuwe website vind je de vijf pijlers van het WCGF 2.0:

  • strategy
  • business
  • organisation
  • platform
  • culture

Per pijler zijn de benodigde competenties beschreven. Competenties opbouwen doe je door het implementeren van de bijbehorende building blocks. Ook de gedetailleerde uitwerkingen van de building blocks staan beschreven op de website en vormen samen een delivery kit waarmee organisaties concreet aan de slag kunnen.

 

 

Voorbeeld: strategic value tracking

 

Bij de pijler “strategy” horen twee capabilities, of wel vaardigheden, die nodig zijn om strategy onder controle te krijgen: “cloud strategy execution” en “strategic sourcing”. Om cloud strategy execution, dus de uitvoer van de cloudstrategie, goed te laten verlopen, werk je aan een drietal building blocks, waaronder “strategic value tracking”. Door met dit building block aan de slag te gaan, leer je de waarde van je cloudstrategie te bewaken. Zo werk je alle building blocks af, met als eindresultaat: grip op strategie, business, organisatie, platform en cultuur. Oftewel: grip op cloud.

 

Innoveren voorbij datasilo’s

 

Bart Veldhuis, CTO en mede-oprichter van Weolcan: “De organisaties die wij helpen, kennen een noodzaak tot versnelling, meer innovatiegedrevenheid en hogere wendbaarheid. Een uitdaging waar ze tegenaan lopen is ‘breaking down the silo’s’. Het Weolcan Cloud Governance Framework 2.0 regisseert voorbij die silo’s. Alle mogelijke controls voor zowel strategie, business, organisatie, platform en cultuur die relevant en urgent zijn voor jouw organisatie, worden zó ingericht en uitgelijnd dat de transitie naar cloud inderdaad succesvol wordt.”

 

Het Cloud Centre of Expertise

 

Onlosmakelijk verbonden met het WCGF 2.0 is het Cloud Centre of Expertise (CCoE). Dit is een intern team dat ervoor zorgt dat de organisatie cloud optimaal inzet. Het CCoE zorgt ervoor dat de cloud-volwassenheid van de organisatie wordt verhoogd, bijvoorbeeld door training en opleiding, en regelt de afstemming met stakeholders zoals de CFO en CISO. Het WCGF 2.0 is er om het CCoE te ondersteunen en hun werkwijze te structureren.

Het WCGF 2.0 is voor iedereen online beschikbaar en gratis te gebruiken. Wil je volledig ondergedompeld worden? Schrijf je dan in voor de Weolcan Cloud Governance training. Weolcan experts delen hier hun kennis en ervaring waarmee zij het framework hebben opgebouwd en leren je ermee werken.

Nieuwste Artikelen

25 JULI 2023 | 4 min

Bedrijfssimulaties - de ultieme voorbereiding op business agility en transformaties

13 JUNI 2023 | 8 min

Het technologische raamwerk achter netwerkzorg

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

Meld je hier aan!