19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

By Bart M. Veldhuis

Goed nieuws voor de publieke sector. Na een lange periode van onduidelijkheid is het sindskort makkelijker om het BIO normenkader in te richten in Microsoft Azure. Er staat een policy initative klaar die je helpt om aan de richtlijnen te voldoen, zoals dat al langer kon voor andere richtlijnen zoals GDPR. Een enorme verandering voor overheidsinstanties, die alles rondom BIO tot nu toe zelf moesten uitzoeken. Wat verandert er precies en wat betekent dat voor jouw organisatie? We nemen het hieronder met je door.

 

BIO - Baseline Informatiebeveiliging Overheid

BIO staat voor Baseline Informatiebeveiliging Overheid en beschrijft het basisniveau voor de beveiliging van gegevens binnen de publieke sector. De BIO wordt gehanteerd binnen de Nederlandse overheid, door het Rijk, Gemeenten, Waterschappen en Provincies. Dankzij de BIO delen al deze overheidsorganisatie één gezamenlijke taal en één basisniveau voor informatiebeveiliging. 

 

De BIO is een “verbijzondering” van het welbekende ISO 27001:2013, de meer algemene security-richtlijn voor organisaties. En daar zit meteen de uitdaging. Waar ISO 27001:2013 een internationale standaard is, wordt BIO uitsluitend voor de Nederlandse publieke sector gebruikt. En het is voor grote, internationale bedrijven zoals Microsoft lastig om hun platform aan alle land-specifieke compliance- en securityeisen te laten voldoen. Zeker als dat land ons kleine Nederland is.

 

Microsoft Azure biedt al jaren standaard policies aan waarmee organisaties hun security en compliance snel kunnen inrichten. Als je bijvoorbeeld moet voldoen aan het eerder genoemde ISO 27001:2013, dan staat er bij Azure een policy initiative klaar en is er een basis waar je op kunt bouwen. Hetzelfde geldt voor GDPR en zorgrichtlijnen: hierover is veel info beschikbaar en leveranciers kunnen daarom het grootste deel van het werk voor je doen. 

 

Voor BIO gaat dit niet op, omdat dit een normenkader is dat alleen geldt voor de Nederlandse publieke sector. Daarom moeten Nederlandse overheidsorganisaties veel zelf doen. En dat is niet ideaal. Allereerst kost het tijd en dus geld. En belangrijker: overheidsinstellingen missen de expertise om de BIO richtlijnen te vertalen naar concrete maatregelen op het Azure platform. Dit merken ze tijdens de implementatie, maar ook tijdens eventuele audits en controles. Zeggen dat je voldoet is immers niet voldoende, je zult het ook moeten aantonen. 

 

BIO in Azure Public Cloud

En dan nu het goede nieuws: sinds 2022 is het voor overheidsorganisaties een stuk eenvoudiger geworden om hun BIO normenkader in te richten op Microsoft Azure Public Cloud. Microsoft heeft hiervoor een speciale policy initative gemaakt, zodat je een standaard BIO set als template kunt downloaden voor je MA omgeving met essentiële controls die je eenvoudig en snel inricht. 

 

De voordelen zijn talrijk. Omdat er nu een basis klaarstaat voor het BIO normenkader, wordt het niet alleen makkelijker en sneller om te voldoen aan de richtlijnen; ook verkleint het de kans dat overheidsorganisaties zaken over het hoofd zien of menselijke fouten maken. In combinatie met Microsoft Defender for Cloud heb je namelijk de real-time auditing en rapportage ingericht. 

 

Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om policies te interpreteren te vertalen in concrete maatregelen en deze vervolgens te implementeren op het Microsoft Azure platform (of ieder andere cloudomgeving!). Daarom raad ik je aan om ondanks de inspanningen van Microsoft bijtijds een consultant te betrekken die de rest van het normenkader kan duiden en expliciet maken. Als je het zelf gaat doen, ben je heel veel tijd kwijt én moet je bovendien opnieuw het wiel uitvinden.

 

Wil je meer weten over de ontwikkelingen rondom BIO en Microsoft Azure? Stuur me gerust een bericht

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!