10 SEPTEMBER 2019 | 3 min

Een goede Cloud transitie begint bij het slim inpakken van je koffer

Door Koen van Schijndel

Cloud transitie Vakantie is geen vakantie zonder gedoe met je koffer. Je neemt te veel lange broeken mee, te weinig shirts en je vergeet de wereldstekker. Je neemt überhaupt te veel mee, waardoor je bij moet betalen op Schiphol en je toekomstige souvenirs waarschijnlijk apart moeten worden ingecheckt. En als je ’s nachts aankomt in je hotel, bevinden je pyjama en tandenborstel zich op de bodem van al die chaos, en moet je langs de overvloed aan broeken om te kunnen slapen. Precies dit scenario heb je als je een Cloud transitie niet voorbereidt en random spullen inpakt voor de overtocht. Alleen deze keer ga je niet terug naar huis.

Cloud transitie

Een Cloud transitie draait om het verplaatsen van applicaties van je on-premises datacenter naar het platform van een Cloud Service Provider (CSP). Dit doe je om sneller nieuwe applicaties te ontwikkelen en op te schalen, maar ook om te besparen op IT-beheer en dataopslag. De Cloud biedt immers veel nieuwe mogelijkheden en computerpower: precies wat je wilt als bedrijf met digital enterprise-aspiraties. Maar hier komt het. Een Cloud transitie betekent niet dat je je applicaties klakkeloos overzet naar hun nieuwe omgeving. Je gaat op een andere manier aan de slag met IT-beheer en zet sommige applicaties uit omdat je ze niet meer nodig hebt. Om gedoe en hoge kosten te voorkomen, is het daarom handig om de bezem door je applicatielandschap te halen en per applicatie te bedenken wat er moet gebeuren voordat je migreert.

Of in de koffermetafoor: bedenk eerst wat je nodig hebt op je vakantiebestemming en pak op basis daarvan je spullen in.

 

Zwaar bepakt maakt traag

Op de lange termijn zorgt een Cloud transitie meestal voor meer waarde en minder druk op je IT-afdeling. Ook kun je een aantal contracten opzeggen, bijvoorbeeld met partijen die tot nu toe zorgden voor servercapaciteit, dataopslag en onderhoud, en gaat in plaats daarvan betalen naar gebruik. In de koffermetafoor zeg je de hypotheek op en ga je betalen voor het aantal koffers dat je incheckt. Hoe meer koffers je meeneemt, hoe duurder je reis is, maar ook hoe trager je wordt. Alle applicaties die je meeneemt, moeten immers cloud-ready worden gemaakt en kunnen tijdens hun verhuizing het werk van medewerkers verstoren. De voordelen van Cloud gelden daarom alleen als je licht bepakt op reis gaat. Zo zijn veel applicaties prima te vervangen door SaaS-producten en kun je ook veel applicaties uitzetten. Hoe meer de Cloud Service Provider voor je regelt op gebied van beheer, monitoring en ontwikkeling, hoe meer tijd en geld jij over hebt om te besteden aan innovatie. Dit is zelfs het grote voordeel van Cloud: je innoveert sneller omdat je minder omkijken hebt naar IT-zaken die niet bepalend zijn voor je succes.

 

Stop je quick wins niet onderin je koffer

Zodra je je applicatielandschap in kaart hebt gebracht (waarover in het volgende blog meer), is het tijd om de Cloud transitie in gang te zetten. Denk even terug aan de pyjama onderin de koffer. Dat is een simpel kledingstuk, maar je krijgt ‘m pas te pakken als je al het andere hebt uitgepakt. Geen ramp (je bent op vakantie), maar als je deze situatie vertaalt naar een Cloud transitie, betekent het dat je relatief lichte, maar nuttige applicaties niet snel kunt aanzetten in de cloudomgeving. Deze zogeheten quick wins moeten eigenlijk als eerste worden verhuisd, omdat ze snel live kunnen en direct waarde toevoegen. Je voorkomt dit probleem door vooraf prioriteiten te stellen. Welke applicaties moeten er direct werken? En welke applicaties leveren op de korte termijn de meeste kostenbesparingen op? De antwoorden op deze vragen helpen je bij het inpakken van je “migratiekoffer”, waarbij de quick wins ook als eerste overgaan.

 

Reis in stijl

Een Cloud transitie vergelijken met vakantie gaat wat ver, maar hopelijk heeft de koffermetafoor één en ander duidelijk gemaakt. Bijvoorbeeld dat van tevoren nadenken over het nut van je applicaties helpt om sneller en tegen lagere kosten te migreren. Ook eindig je zo met applicaties in hun meest ideale vorm: bijvoorbeeld in eigen beheer zodat je IT-afdeling ermee aan de slag kan, of als SaaS-product zodat je tijd en budget overhoudt voor innovatie. Zo ga je niet alleen comfortabeler op reis, maar sluit de manier waarop je reist ook nog eens goed aan op het einddoel.

Benieuwd naar het hele plan? Download dan de nuchtere cloudaanpak voor IT-managers: onze no-nonsense gids waarmee je je cloud transitie goed voorbereidt.

New call-to-action

Nieuwste Artikelen

25 JULI 2023 | 4 min

Bedrijfssimulaties - de ultieme voorbereiding op business agility en transformaties

13 JUNI 2023 | 8 min

Het technologische raamwerk achter netwerkzorg

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

Meld je hier aan!