Een digital enterprise worden zonder Cloud, kan dat?

Door Koen van Schijndel

Cloud is voor veel organisaties onlosmakelijk verbonden met de digital enterprise. Want: oneindige computerpower, hapklare modules en schaalbaarheid zover het oog reikt. Allemaal handige zaken, maar toch is het iets te kort door de bocht. Want hoewel Cloud vaak wel zo gepresenteerd wordt, is de technologie geen goocheltruc waarmee je opeens deel uitmaakt van de digitale beweging. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat een cloudstrategie niet eens noodzakelijk is om een digital enterprise te worden. Want alles dat Amazon Web Services kan, dat kan jouw IT-afdeling toch ook in het klein? Hoog tijd voor een eerlijke vergelijking. In dit artikel lees je de zin en onzin van Cloud voor bedrijven die een digital enterprise willen worden.

Wat is een digital enterprise?

De definitie die we bij Rapid Circle allemaal uit ons hoofd kennen luidt als volgt:

“Een Digital Enterprise is een bedrijf dat haar productie, marketing en sales dusdanig heeft geautomatiseerd, dat zij haar innovatie kan versnellen.”

Een digital enterprise zet IT dus in als concurrentievoordeel, wat vrij vertaald betekent dat het een softwarebedrijf wordt. Digital enterprises zijn snel en flexibel in het digitaliseren en automatiseren van applicaties en kunnen daardoor snel innoveren. Ze kijken heel goed wat de gebruiker nodig heeft (zelfs voor de gebruiker dat zelf weet) en passen zich constant aan op externe ontwikkelingen. Dit doen ze door informatie te verzamelen en de ontwikkeling van nieuwe applicaties continu bij te sturen. Mooie voorbeelden zijn Netflix en Spotify: hoewel zij films, series en muziek aanbieden, draait bij hen alles om IT. Op basis van IT maken abonnees gebruik van de diensten en dankzij IT wordt data verzameld die de basis vormt van alle beslissingen in het bedrijf. In de B2B-sfeer vallen bedrijven zoals Salesforce en Portbase op. Beide digital enterprises leveren hun diensten via een online platform, waar ook externe applicaties kunnen worden gekoppeld.

Digital enterprises leunen op technologische vooruitgang

In de vorige paragraaf was het woord Cloud ver te zoeken. Maar wacht even. Netflix is zo succesvol omdat het bedrijf videostreaming gestandaardiseerd kan aanbieden aan gebruikers over de hele wereld. En om data te verzamelen en interpreteren, maken zowel Netflix als Portbase gebruik van innovatieve technologieën zoals AI, IoT en Machine Learning. Denk aan de sensoren waarmee Portbase in de gaten houdt welke terminals bezet zijn en door welk schip. Of het algoritme waarmee Netflix de persoonlijke voorkeuren van gebruikers voorspelt. Deze technologieën maken allemaal gebruik van Cloud, omdat hiermee snel grote hoeveelheden data kunnen worden verzameld en geanalyseerd. Je eigen IT-afdeling kan best innovatieve apps bouwen, maar de aansluiting met innovatieve technologie zoals IoT en AI wordt lastig én het ontbreekt je aan computerpower om snel op te schalen. Probeer de dienstencatalogus van AWS intern maar eens na te bouwen!

Wat gebeurt er als je digitaal innoveert zonder Cloud?

Stel dat je innovatie toch voor 100% overlaat aan je eigen IT-afdeling. In theorie kan dit: applicaties bouwen is prima mogelijk zonder Cloud. Koppelingen maken, data opslaan; het kan allemaal zonder.

Wat je in dit geval mist, is een basis om snel en kosten-efficiënt te werk te gaan. En dat is precies waar het in een digital enterprise om draait. Je moet kunnen experimenteren en bijsturen zo vaak als nodig is, en binnen een korte tijd iets uit de grond kunnen stampen dat live kan. Dit vergt veel mankracht en computerpower die je eigen IT-afdeling en databases niet hebben. Door applicaties naar Cloud te migreren, heb je alle computerpower tot je beschikking (maar betaal je alleen voor wat je gebruikt) en staan veel toekomstige applicaties (of onderdelen daarvan) al klaar als een soort bouwpakket. Zo ben je sneller, heb je meer ruimte om te experimenteren en maak je minder kosten. Die voordelen samen maken Cloud eigenlijk onmisbaar, omdat je het cloudtempo van concurrenten met je eigen mankrachten niet kunt bijbenen. Ook is een cloud-loze IT-afdeling inflexibel, omdat je contracten af moet sluiten met leveranciers zonder dat je weet hoeveel capaciteit je nodig gaat hebben in de toekomst.

Een beetje van jezelf en een beetje van Cloud

De tussentijdse conclusie is dus dat digital enterprises niet om Cloud heen kunnen. Maar het wil niet zeggen dat je het beheer van al je applicaties extern hoeft te beleggen of af moet nemen als SaaS-product. Zo zien we dat veel bedrijven die naar Cloud migreren een deel van het IT-beheer op hun eigen IT-afdeling houden. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die met DevOps teams werken. Hierbij wordt Development (applicatieontwikkeling, testing) gecombineerd met Operations (beheer en monitoring). DevOps teams werken in korte cycli waardoor software constant verbeterd wordt. Deze aanpak gaat prima samen met een cloudstrategie, omdat het beste van Cloud (computerpower, hapklare bouwblokken) wordt gecombineerd met het beste van je eigen mensen (creativiteit en kennis van je producten).

Eindoordeel?

Het antwoord op de vraag in de titel: in theorie kun je een digital enterprise worden zonder Cloud, maar in de praktijk is het niet haalbaar. Het ontbreekt je eigen IT-afdeling simpelweg aan computerpower en mankracht om het innovatietempo van een digital enterprise te halen. Dit maakt Cloud een onmisbaar onderdeel van je digitale strategie. Het wil echter niet zeggen dat je niets meer zelf kunt doen. Sterker nog, om een Digital Enterprise te worden, moet je zelf aan de slag met je applicaties. Hoe beter en unieker je deze maakt, hoe groter je concurrentievoordeel (denk aan Tikkie of een goede app van een verzekeringsmaatschappij). Daarom is een DevOps team ook zo aan te raden. Hiermee profiteer je van alle voordelen van Cloud, maar heb je totale controle over je nieuwe applicaties. Voor de minder onderscheidende applicaties geef je het werk uit handen, waardoor je weer meer tijd overhoudt voor innovatie.

Meer weten over de cloudstrategie van digital enterprises? DownloadDe nuchtere aanpak voor IT-managers“, onze no-nonsense gids waarmee je jouw cloud transitie goed voorbereidt.

Mockup Whitepaper Nuchtere gids voor IT-managers NL

Gerelateerde berichten

Bijpassende content
Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten!

Wilco Turnhout

CSO en medeoprichter (NL/EU)

Andrew Fix

Andrew Fix

Chief Technology Officer (AU/NZ)

Ontdek meer van Rapid Circle

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder