10 DECEMBER 2019 | 3 min

De invloed van Cloud technologie op het management- 4x

Door Koen van Schijndel

Er is een reden dat het woord “Cloud” voor verwarring zorgt. Het is een product en een technologie, maar ook een mentaliteit. De eerste twee zijn dossiers voor de IT-afdeling. IT-managers en hun team gaan aan de slag met het cloudproduct in de vorm van een platform en zetten cloudtechnologie in om sneller applicaties te ontwikkelen, testen en beheren. Maar die cloudmentaliteit, dat is een dossier voor de hele organisatie. Cloud werkt namelijk pas echt in je voordeel als mensen er alles uithalen wat erin zit. Klinkt logisch. Maar een heel bedrijf van een nieuwe mentaliteit voorzien, is praktisch onmogelijk. Wat wél kan, is het management klaarstomen voor hun nieuwe rol. Als zij hun teams ondersteunen met tijd, budget en sturing, is die cloudmentaliteit het logische gevolg. In dit blog 4 richtlijnen!

 

1. Alle ballen op IT

Op papier kan Cloud je organisatie veel brengen. Het wordt makkelijker om te experimenteren met nieuwe applicaties, snel op en af te schalen en dienstverlening aan te passen op de klantvraag. Cloud-gerelateerde technologieën zoals IoT en AI maken het makkelijk om grote hoeveelheden data te verzamelen en analyseren, en de inzichten direct te gebruiken om processen en diensten te verbeteren. Soms worden ze zelfs gebruikt om compleet nieuwe businessmodellen te creëren! Bij elkaar brengt dit een enorme flexibiliteit en innovatiekracht… als er tenminste gecommuniceerd wordt tussen de IT-afdeling en andere disciplines. Deze afstemming is een nieuwe taak voor managers. Zij moeten ervoor zorgen dat de IT-afdeling opschuift richting de business. Dit doen ze bijvoorbeeld door de IT-manager aan te laten schuiven bij strategische sessies. In sommige organisaties wordt er zelfs een nieuwe functie gecreëerd. Denk aan de CDO (Chief Digital Officer).

 

2. Minder micro-managen

In het pre-cloudtijdperk zorgden managers ervoor dat teams hun deadlines haalden zodat applicaties live konden. In het cloudtijdperk ligt deze verantwoordelijkheid bij de DevOps teams. Applicaties worden continu verbeterd en aangepast zonder directe aansturing van bovenaf. Dit maakt ontwikkelcycli korter en teams flexibeler. Doordat er constant getest wordt, ontstaan aan de lopende band nieuwe inzichten en zijn bugs zo verholpen. Ook communiceren DevOps teams vaak zelf met de klant, om ruis op de lijn te voorkomen. Deze werkwijze is wennen voor managers: zij veranderen van leidinggevende in ondersteuner. Aan hen de taak om de kwaliteit van diensten en producten constant in de gaten te houden en te toetsen aan de hand van verzamelde klantdata. Op basis van deze bevindingen moeten zij hun teams aansturen, op zo’n manier dat kwaliteitsverbetering nooit stopt. In de praktijk betekent dit minder micro-managen (dat is geen doen meer!) maar zoeken naar efficiëntere manieren om op de hoogte te blijven en bij te sturen.

 

3. Meer aandacht naar training, minder naar hiërarchie

Cloud kan grootse resultaten opleveren, maar is zo goed als de mensen die de plannen uitvoeren. Omdat Cloud de werkwijze van medewerkers verandert, moeten managers tijd (en budget) steken in de training van hun teams. Denk aan hard skills zoals cloudnative leren werken, maar ook aan soft skills zoals het functioneren in multidisciplinaire teams. Dit is vooral handig als jullie ervoor kiezen om met de eerder besproken DevOps teams te werken. In deze teams nemen ITers alle aspecten van applicatieontwikkeling voor hun rekening: code schrijven, testen, lanceren, verbeteren en monitoren zodat de applicaties operationeel blijven. Deze mix van vaardigheden in één team betekent ook dat er gesleuteld moet worden aan de hiërarchie. Jonge, cloudnative developers zullen de senior developers veel kunnen bijbrengen, terwijl senior developers meer ervaring hebben met jullie legacysystemen én het applicatielandschap veel beter kennen.

 

4. Samen verantwoordelijkheid dragen- maar dan echt

Cloud helpt je om je processen en businessmodellen te digitaliseren en transformeren. Maar hiermee verander je de afhankelijkheden tussen verschillende afdelingen. Verkeersstromen lopen na een cloudmigratie anders en mensen moeten meer met elkaar gaan afstemmen (zie punt 1). Ook zijn mensen met verschillende disciplines opeens samen verantwoordelijk voor het eindresultaat. Binnen DevOps teams is dit al behoorlijk normaal, maar ook organisatie-breed wordt de verantwoordelijkheid opnieuw verdeeld. Zo moeten data scientists hun nieuw opgedane inzichten op een heldere manier delen met productontwikkelaars, zodat zij verbeteringen kunnen doorvoeren. Op hun beurt moeten productontwikkelaars deze feedback zó doorvoeren dat klanten ook echt verbetering merken, wat weer gemeten wordt door de data scientists. Aan managers de taak om te zorgen dat deze communicatie goed verloopt en dat iedereen op de juiste manier bijdraagt.  

 

Meer lezen?

De komst van Cloud verandert dus nogal wat voor het management. IT krijgt een meer centrale plaats in de organisatie, de afhankelijkheid tussen afdelingen groeit en (DevOps) teams krijgen meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Managers doen er daarom goed aan om zichzelf te ontpoppen tot enabler van de cloudtransitie. Dit doen zij door meer taken te delegeren, minder te micro-managen en ervoor te zorgen dat teams en individuele leden voldoende tijd, budget en training krijgen om het cloudtijdperk aan te kunnen.

Wil je meer weten over de invloed van Cloud op de business en IT, en kan je ook wel wat hulp gebruiken bij je cloudstrategie? Download dan gratis onderstaand e-book.

New call-to-action

Nieuwste Artikelen

25 JULI 2023 | 4 min

Bedrijfssimulaties - de ultieme voorbereiding op business agility en transformaties

13 JUNI 2023 | 8 min

Het technologische raamwerk achter netwerkzorg

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

Meld je hier aan!