7 OKTOBER 2015 | 3 min

De transitie naar Cloud Operations: sluit aan op je gebruikers!

Door Christian van Barneveld

De belangrijkste kenmerken van de transitie naar Cloud Operations heb ik beschreven in het vorige blog over dit onderwerp. In dit artikel zoom ik in op de aansluiting op gebruikers, dat is immers waar het om draait bij het leveren van een dienst.

Ken de behoefte van je gebruikers

Geen cloudomgeving is hetzelfde, ook al is het gestandaardiseerd naar de service modellen IaaS, PaaS en SaaS Iedere cloud provider geeft daar toch zijn eigen invullen aan, met inachtneming van de 5 cloudkarakteristieken. 

"Cloud is built so that everything could and may fail, the most applications of customers cannot handle this. If you do not understand this principle the (cloud) solution does not work."

Vooral de hyperscale cloud providers gaan anders om met instances en virtuele machines dan de meeste mensen van hun VMware omgeving gewend zijn. Grote kans dat jouw legacy of geclusterde applicatie daar niet tegen kan en dan is het geen goede match. Maar waarom heeft die cloud provider je dat niet verteld? Wat heeft een provider aan ontevreden gebruikers. Cloud providers die deze rol wel op zich nemen en eerlijk zijn over wat wel en niet goed past zullen minder klachten krijgen achteraf.

Intake

Het begint al bij de deur. De nieuwe klant of gebruiker die zich aanmeldt met zijn wens om gebruik te gaan maken van jouw platform. Wij geven niet voor niets cloud trainingen, want bij het aanmelden en voor het eerst inloggen op een cloud portal begint de verwarring al: waar begin ik en wat kan ik ermee? Tijdens het aanmelden zou een simpel en lean intake proces al helpen waarbij een aantal vragen gesteld worden over het soort applicaties dat de klant wil gaan draaien. Past dit op het platform en zo ja: wat zijn dan de best practices? En ook eerlijk zijn met : "Nee, ons platform is niet het best geschikt voor dat type applicatie". Niet voor niets is ons credo:

"Different workloads need different Clouds."

Er bestaat geen 'one size fits all' platform, zelfs niet in de cloud wereld. Als de providers daar ook transparanter over zijn en dat direct aangeven dan kunnen die applicaties die wel passen direct gemigreerd worden.

Relatie opbouwen

Op die manier ontstaat er ook direct een betere relatie tussen de gebruiker en de provider. De gebruiker weet waar hij aan toe is en wordt pro-actief geadviseerd door de cloud provider. Je kan als cloud provider niet alles meer weten van je klanten zoals dat ging bij managed hosting. Door slim om te gaan met je selfservice portal en daar slimme vragen aan je klant te stellen en zijn omgeving te analyseren kom je snel achter de werkelijke behoeftes en kan je dat geautomatiseerd vertalen in advies. Dat kan heel goed in kleine stapjes: iedere keer als een gebruiker iets doet analyseer je dat of stel je een paar korte vragen. Zo kom je steeds meer te weten over je klanten en kan je daar het platform op aanpassen. Als je je gebruikers daar vervolgens weer over informeert zal je dat ook weer vertaald worden in een hogere gebruikerstevredenheid!

Cloud Operations en gebruikers 

Dit artikel begon met Cloud Operations, maar hoe sluit je die afdeling aan op de gebruikers? De stappen van intake en relatie opbouwen neem je ook mee in die transitie naar Cloud Operations, alleen breng je dat onder bij Service Operations. Volgens NIST is dit een Cloud Broker of Integrator rol en niet alle cloud providers zijn in staat om dit zelf in te vullen. Een samenwerking met een partij die dit wel kan is dan een prima oplossing, zo kan de klant ook nog geholpen worden met een goede integratie van de dienst en subdiensten. En deze is vaak ook nog eens in staat de juiste platformen te selecteren die bij de applicaties van de klant passen. Dit sluit ook weer prima bij het gedachtegoed van Exit Strategie aan waarbij je niet alle eitjes in 1 mandje onder brengt.

Zelf Meten

Wil je zelf meten wat jullie huidige niveau van Cloud Volwassenheid is? Voer dan de Cloud Governance Maturity Scan uit op onze website. Je ontvangt de rapportage direct in je mailbox.

Cloud Maturity Scan

Nieuwste Artikelen

25 JULI 2023 | 4 min

Bedrijfssimulaties - de ultieme voorbereiding op business agility en transformaties

13 JUNI 2023 | 8 min

Het technologische raamwerk achter netwerkzorg

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

Meld je hier aan!