Our expert opinion on cloud.

Cloud Maturity als fundament voor innovatieversnelling

Geschreven door Jan Spigt op 15-mei-2019 16:07:56
Volg mij op:

Tijdens het scrollen op een willekeurig social media platform is er een grote kans dat je een aantal inspirerende tegeltjesspreuken te zien krijgt. Enkele voorbeelden hiervan zijn “what doesn’t kill you makes you stronger”, “home is where the heart is” en “maturity is not measured by age. It’s an attitude built by experience”. Die laatste durven wij bij Weolcan in twijfel te trekken. Wij geloven namelijk dat Maturity, in ieder geval op het gebied van Cloud, wordt gemeten aan de hand van de zes bouwblokken van Cloud Maturity. Onder Cloud Maturity wordt het vaststellen van de betrouwbaarheid, efficiëntie en effectiviteit van het gebruik van cloudtechnologie verstaan.

Cloud Maturity bouwblokken

Bouwblokken

De zes bouwblokken van Cloud Maturity kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: mensen, processen en technologie. (People, Processes and Technology). Op het gebied van ‘mensen’ is het de vraag: “doen onze mensen de juiste dingen, op de juiste, waar mogelijk autonome manier?”. Twee onderdelen spelen hierbij een rol: Rollen en Cultuur.

  • Rollen: De organisatie beschikt over de noodzakelijke rollen met het vereiste niveau van vaardigheden, capaciteiten en kennis.
  • Cultuur: De organisatie biedt ruimte voor falen en experimenten. Daarnaast wordt kennis proactief gedeeld met het doel om innovatie te versnellen.

Op het gebied van ‘Processen’ is het belangrijk om te bepalen of je de noodzakelijke processen ingericht hebt en of deze op de juiste manier worden uitgevoerd. Hierbij zijn twee onderdelen van belang: het Target Operating Model en Governance.

  • Target Operating Model: De noodzakelijke, Cloud gerelateerde processen met bijbehorende rollen en verantwoordelijkheden zijn geïntegreerd in de dagelijkse manier van werken.
  • Governance: De organisatie bewijst continu dat ze de touwtjes in handen heeft op het gebied van strategie, beveiliging, compliance en kosten.

De derde categorie is ‘technologie’. Hierbij is de vraag: bieden we juiste services? En zijn we al zo ver dat we herhalende taken waar mogelijk geautomatiseerd hebben? Twee categorieën kunnen hier worden geïdentificeerd: Cloud Implementatie en Automation.

  • Cloud Implementatie: Het Cloud infrastructuurplatform voldoet aan de vereisten van de gebruiker en biedt voldoende flexibiliteit om te voorzien in veranderende gebruikersvereisten en werkwijzen.
  • Automation: Er is een automatiseringsstrategie die aangeeft op welke gebieden en in welke mate het zinvol is om bepaalde activiteiten te automatiseren.

Live Cloud Maturity Scan

Tijdens het Heliview Hybrid IT Infrastructure congres heeft Weolcan in samenwerking met de Cloud Architect Alliance een versimpelde, interactieve Cloud Maturity Scan uitgevoerd. Het evenement had een zeer diverse groep bezoekers, met onder andere financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen en zorginstellingen.

De opdracht tijdens de Live Cloud Maturity Scan aan het publiek was simpel: ‘pak je device erbij en beantwoord de verschillende vragen!’. De Live Cloud Maturity scan leverde een aantal interessante resultaten op.

Resultaten Live Maturity Scan

Maturity scan resultaten

*Het gewenste Maturity niveau is hier fictief en dient slechts als referentie.

De scan liet zien dat in ieder geval de cultuur van de gemiddelde Heliview bezoeker op orde was om een goede start te maken op het gebied van Cloud. Daarbij bleek wel dat het inrichten van de juiste rollen en processen in de organisatie nog wat werk behoeft.

Op het gebied van Governance zijn ook nog een aantal stappen te maken. Bij het gebruik van Cloud diensten is het essentieel om de controle te behouden, onder andere op het gebied van beveiliging, compliance en kosten. Dit om te voorkomen dat je voor lelijke verassingen komt te staan.

Wat ten slotte opviel is dat er op het gebied van automatisering nog een aantal stappen te maken zijn. Bedrijven zijn al bezig met het automatiseren van activiteiten en zien daarbij dat hun teams al in staat zijn om geautomatiseerd software uit te rollen. Op het gebied van verder automatiseren van IT operations taken was de helft nog niet op grote schaal begonnen.

Automation plaatje menti nieuw

De Live Maturity Scan bleek een leuke, interactieve manier om mensen aan het denken te zetten over wat er nodig is om te groeien in Cloud Maturity. Om te kunnen bepalen of er voortgang is geboekt zou het natuurlijk interessant zijn om de scan over een tijd opnieuw uit te voeren. Word vervolgd!

 

Onderwerpen: Cloud Architect Alliance, Cloud Governance, Cloud Maturity, IT Infrastructure, People, Technology, Processes