19 AUGUSTUS 2020 | 3 min

Hoe meet je de Cloudvolwassenheid van jouw organisatie? [+scan]

Door Jan Spigt

Stel je eens voor: de CIO van jouw organisatie staat aan je bureau en wil weten hoe het gesteld staat met de cloud-volwassenheid van jouw team. Grote kans dat in eerste instantie vooral de technische inrichting van het platform en de applicatie door je hoofd schieten. Terwijl je razendsnel nadenkt over het antwoord, probeer je je gedachten te ordenen:

  • ‘Uitrol van de applicaties verloopt geautomatiseerd?’ check
  • ‘Beveiliging recent nog herzien?’ check
  • ‘Monitoring ingericht?’ check
  • ‘Logs worden uitgelezen’ check

Maar nog voordat je begint met het formuleren van een antwoord, realiseer jij je dat er meer dimensies komen kijken bij volwassenheid. Immers: People, Processes en dan pas Technology. Maar hoe meet je de volwassenheid van die people en processes? Welke indicatoren passen bij een voldoende of een onvoldoende? Hoe weet je of de mensen in jouw team de juiste dingen doen en of ze dat op de goede manier doen? Je antwoordt je CIO dat je over deze vraag nog heel even wilt nadenken en vraagt of je er aan het einde van de dag op terug mag komen.

Als dat het moment is waarop je op dit blog artikel terecht komt, dan zit je goed: over 40 minuten kun je terug naar je CIO met een gedetailleerd antwoord en een mooie rapportage over de cloud maturity van jouw team! 

Als je – zoals wij – organisaties helpt met het verbeteren van hun cloud-volwassenheid, dan heb je niet alleen de tools nodig om ze te helpen met de inrichting ervan. Ook (en vooral) heb je een instrument nodig om te meten waar ze nu staan. Het vaststellen van de baseline zegmaar. Wij hebben zo’n meetinstrument en noemen dat de Cloud Governance Maturity Scan. Normaal gesproken is zo’n scan iets wat onze consultants voor je uitvoeren. Maar je kunt daar ook zelf met ons meetinstrument aan de slag. Lees verder of klik hier om direct met de scan te starten!

Onder Cloud Maturity verstaan wij het vaststellen van de betrouwbaarheid, efficiëntie en effectiviteit van het gebruik van cloudtechnologie. Met andere woorden: hoe goed kun je profiteren van die cloudtechnologie en heb je de risico’s onder controle?

Om Cloud Governance Maturity te meten, kijken we naar zes belangrijke aandachtsgebieden:

Weolcan Cloud Governance Framework

  1. Strategie: het zorgdragen voor de uitvoer van de cloudstrategie en de blauwdruk; het behouden van aansluiting bij de businesstrategie, IT-strategie en de sourcingstrategie.
  2. Business: het betrekken van de business bij de cloudtransitie en helpen bij het omarmen van nieuwe cloudoplossingen die businesswaarde vergroten.
  3. Organisatie: het faciliteren van een organisatie-inrichting die succesvol cloudgebruik mogelijk maakt; opbouwen van de vereiste cloudkennis en vaardigheden.
  4. Cultuur: het creëren van een ‘Way of Working’ die gericht is op innovatie, waarin verantwoordelijkheid wordt genomen, snel wordt geleerd en business & IT elkaar weten te vinden.
  5. Operatie (“Run the Cloud”): het zorgdragen voor het naar wens functioneren van applicaties, het operationeel besturen van de cloudomgevingen en het stimuleren van optimalisaties.
  6. Platform: het zorgdragen voor de basisinrichting van de cloudomgeving op gebieden van o.a. IAM, connectiviteit en integratie. Hierbij rekening houdend met de wensen en eisen vanuit de organisatie.

Vanuit deze zes aandachtsgebieden bepalen we de volwassenheid dus niet alleen maar door naar de technologie te kijken, maar juist naar de inrichting van mensen en processen (het zogeheten Cloud Governance). We bepalen of de noodzakelijke rollen zijn ingevuld, of er een cultuur aanwezig is die gericht is op innovatie en of de juiste services worden aangeboden – waar mogelijk geautomatiseerd. We meten deze volwassenheid op een schaal van 1 (niet ingericht) tot 5 (geoptimaliseerd en geautomatiseerd), vergelijkbaar met het maturity model van processen (CMMI).

Zoals gezegd hebben we deze Cloud Governance Maturity Scan ook beschikbaar als zelftest. Dus ben jij de persoon die antwoord moet geven op de vraag hoe het gesteld is met de cloud-volwassenheid van je team? Ga dan aan de slag met het invullen van de scan en over een half uur kun je met een rapport onder je arm richting je CIO.

Via de onderstaande link kom je bij onze scan terecht. Je vult daar ongeveer 45 vragen in, verdeeld over de bovenstaande zes domeinen. Vervolgens komt er direct een geautomatiseerd opgestelde rapportage over jullie cloud-volwassenheid naar je toe. In deze rapportage tref je niet alleen maar een analyse van de huidige situatie maar ook een aantal praktische adviezen over hoe je nu verder komt – boordevol met onze expertise uiteraard.

Klik hier om de scan te starten!

Cloud Maturity Scan

Nieuwste Artikelen

25 JULI 2023 | 4 min

Bedrijfssimulaties - de ultieme voorbereiding op business agility en transformaties

13 JUNI 2023 | 8 min

Het technologische raamwerk achter netwerkzorg

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

Meld je hier aan!