27 AUGUSTUS 2020 | 4 min

Cloud maakt nog geen Digital Enterprise- dit is waarom

By Michiel de van der Schueren

Bedrijven met Digital Enterprise-aspiraties hebben allemaal een cloudstrategie. Je zou dus kunnen zeggen dat Cloud dé manier is om een Digital Enterprise te worden. Toch is dat niet zo. Cloud is belangrijk, maar vormt slechts de basis van een snel, innovatief en wendbaar bedrijf. Maar als Cloud nog geen Digital Enterprise maakt, wat dan wel? Het antwoord zit ‘m in mensen, processen én je businessmodel. Zijn je collega’s op hun plek, verlopen samenwerking en data-uitwisseling soepel en speel je snel in op de wensen van je klanten? Dan heb je het voor elkaar. Hoe je zover komt, lees je in dit artikel.  

Digital Enterprise= meer dan Operational Excellence

Eerst even een recap van de Digital Enterprise. Want wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Een Digital Enterprise is een bedrijf dat techniek inzet om snel in te spelen op veranderingen in de markt terwijl het de kosten laag houdt door te automatiseren. Cloud is hierbij een belangrijk hulpmiddel, omdat je na een migratie contracten met datacenters of hostingproviders kunt opzeggen en veel applicaties als SaaS-producten kunt afnemen. Dit betekent dat je minder geld kwijt bent aan opslag en tijd bespaart op het gebied van onderhoud en beheer. Ook bieden cloudproviders vaak pasklare modules aan voor bijvoorbeeld IoT, waardoor je snel nieuwe applicaties ontwikkelt, test en lanceert.

De drie niveaus van een digitale transformatie

En tóch is Cloud niet het volledige succesrecept. Een cloudmigratie is namelijk niets meer dan een digitale transitie, waarin je jullie netwerk en applicaties verhuist naar een andere locatie. Die staan na de migratie weliswaar op een hele innovatieve plek, maar zorgen niet automatisch voor een hoog innovatietempo of kostenbesparing. Om een Digital Enterprise te worden, is daarom niet alleen een digitale transitie nodig, maar vooral een digitale transformatie. Zo’n transformatie vindt plaats op drie niveaus:

  • Laag 1. Platform- dit zijn de technische veranderingen die je doorvoert, zoals de migratie van je applicaties naar Cloud en wijzigingen die je doet aan je cloudplatform.
  • Laag 2. People & Processes- om succesvol te werken met Cloud, moet je processen anders inrichten en mensen bijscholen om hen agile te laten samenwerken (denk aan DevOps teams die in sprints naar een eindproduct toewerken).
  • Laag 3. Businessmodel- met het nieuwe platform en de nieuwe manier van werken ben je in staat om sneller in te spelen op de vragen van je klanten en met een beter product of dienst nieuwe kansen te grijpen.

Veel organisaties richten zich vooral op de eerste, technische laag. Dat is jammer, want Cloud moet geen IT-feestje zijn waarmee ze hun Operational Excellence kunnen verbeteren zonder dat de rest van de organisatie daar iets van merkt. Een Digital Enterprise ontstaat pas op het moment dat ook de transformatie op laag 2 en 3 slaagt. Laten we daarom eens kijken naar die twee lagen: wat houden ze precies in en hoe zorg je ervoor dat de transformatie er succesvol verloopt?

Laag 2: De transformatie van People & Processes

Een digitale transformatie bereik je voor 20% door de juiste inzet van techniek en voor 80% door de juiste inzet van mensen en processen. Het aandeel van cultuur, samenwerking en onderlinge afspraken is dus enorm! Zie de Digital Enterprise als een colonne van snelle auto’s. Natuurlijk moeten de motoren en besturingssystemen in orde zijn, maar zonder bestuurders, routeplan en verkeersregels kan je rekenen op een hoop ongelukken en verkeerde afslagen. In een Digital Enterprise is daarom goed nagedacht over een manier van samenwerken die past bij de cloudstrategie. Deze strategie noemen we ook wel Cloud Governance. Een hoog innovatietempo (een van de grootste cloudbeloftes) bereik je namelijk alleen als je teams op een agile manier laat samenwerken.

Zo worden teams die software ontwikkelen vaak samengevoegd met teams die zich met de operatie van die software bezighouden. Deze zogeheten DevOps teams ontwikkelen, testen, lanceren en verbeteren applicaties samen en sturen zichzelf aan. Zo krijgen teams meer eigenlijk verantwoordelijkheid en wordt samenwerking intensiever. In vakjargon verandert de organisatiestructuur van “silood” naar “zelfsturend”. Dit betekent meestal dat werknemers moeten worden omgeschoold, of op z’n minst een training moeten krijgen zodat ze klaar zijn voor hun nieuwe rol.

Laag 3. Het nieuwe businessmodel

Uiteindelijk wil je niet innoveren om het innoveren, maar die innovatie inzetten om je klanten iets te bieden dat ze bij een andere organisatie niet krijgen. Hiervoor is vaak een aanpassing van je businessmodel nodig. Cloud helpt hierbij, omdat je niet-bedrijfskritische activiteiten ergens anders kunt beleggen, zodat jij je kan concentreren op de zaken die jouw bedrijf uniek maken. Een mooi voorbeeld hiervan is Apple. Zij hadden al snel door dat productie niet hun sterkste kant was en besloten hun businessmodel aan te passen en de productie uit te besteden. Hierdoor is Apple tegenwoordig meer marketingbedrijf dan wat anders, maar ze lopen wél voorop in de markt.

Een ander voorbeeld is dat van TomTom. Het bedrijf ontwikkelde eerst navigatiesystemen, maar werd al snel geëvenaard door giants zoals Google. In hun digitale transformatie ging TomTom daarom niet alleen met cloudapplicaties werken; ze gooiden hun businessmodel om en gingen zich concentreren op het verzamelen van data over verkeersstromen. Die verkochten ze weer door aan andere bedrijven. Deze aanpassing was niet zozeer een aanpassing van de core business van TomTom (dataverzameling en analytics), maar wel een verbetering van hun businessmodel.

Wat als je geen geniale ingeving hebt?

Een nieuw businessmodel vraagt om een geniale ingeving. Heb je die niet maar wil je wel jullie digitale transformatie in gang zetten? Geen probleem! Zet dan alsnog die cloudmigratie in gang en stel jezelf dan tot doel om alles op het gebied van IT, mensen en processen klaar te zetten. Zo kan je jullie businessmodel aanpassen zodra de business er klaar voor is. COVID-19 heeft bewezen dat een aanpassing van je businessmodel soms sneller nodig is dan je denkt*. Zo moesten restaurants hun websites razendsnel ombouwen om maaltijden te bestellen en te laten bezorgen. De mogelijkheid om snel te kunnen reageren op nieuwe, onverwachte omstandigheden heeft voor veel restaurants een enorm verschil gemaakt. 

*Meer weten over de digitale transformatie in het post-corona tijdperk? Kijk dan de video die ik hierover opnam. 

Concentreer je daarom bij je digitale transformatie op het innovation-ready maken van je organisatie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alvast overstapt op DevOps teams, die snel nieuwe releases kunnen realiseren. Of je je businessmodel aanpast door een pandemie of dankzij een geniaal idee: dat maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je er klaar voor bent.

Het moge duidelijk zijn dat Cloud nog geen digital enterprise maakt, maar wél de basis vormt die je nodig hebt om innovation-ready te worden. Benieuwd hoe “ready” jouw organisatie is? Doe dan gratis onze Cloud Maturity Scan!

Cloud Maturity Scan

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!