30 NOVEMBER 2018 | 4 min

AWS re:Invent 2018 - dag 3

By Christian van Barneveld

De  rode draad van de keynote van CTO Dr. Werner Vogels was "customers are going serverless". De nieuwe aankondigingen en verbeteringen in bestaande diensten zijn vrijwel allemaal op serverless diensten gericht.

Zoals we van Werner gewend zijn begint zijn presentatie met een blik onder de motorkap van een aantal diensten waarbij we gelijk diep in de technologie worden gezogen. Dat doet hij middels story telling waarbij hij ons mee neemt naar zijn slechtste dag ooit bij Amazon: 12 december 2004. Hij was net begonnen bij Amazon en de kerstaankopen bij de retail site pieken... totdat op die dag een storing in het Oracle RAC cluster optreedt en de website Amazon.com gedurende 12 uur onbereikbaar was. Dit incident is uiteindelijk zeer bepalend geweest voor alle ontwikkelingen en diensten die bij AWS zijn ontstaan.

Hij beschrijft hoe het idee van DynamoDB in 2007 middels een whitepaper tot leven kwam en hoe ook Amazon ontdekte dat een groot deel van hun data helemaal niet relationeel was. Dat kan prima in een no-SQL DB opgeslagen worden, met alle schalingsvoordelen van dien.

"Nov 1, 2018, was my best day at AWS. It was the day they turned off their last Oracle Database and moved it to RedShift" (CTO Dr. Werner Vogels)

Uiteindelijk 14 jaar later is de laatste Oracle Database uitgeschakeld bij Amazon.com en dat beschrijft Werner dan ook direct als zijn mooiste dag bij Amazon ;-) Traditionele databases zijn niet ontwikkeld voor de cloud en daar heeft Amazon met oa Aurora en Redshift een prima antwoord op gevonden.

Verder werd er veel aandacht besteed aan hoe core services zoals de Simple Storage Service (S3) werken en welke technologie er wordt gebruikt om de befaamde elf negens! (99,999999999%) data bestendigheid te realiseren. Het zal niemand verbazen dat AWS hiervoor de nodige Machine Learning technologie inzet. Dit helpt AWS om te gaan met de vergankelijkheid van servers en drives. Wij waren nog het meest onder de indruk van de continuëe focus op het maximaliseren van de bezettingsgraad van systemen.

"Are you well architected?"

Dat is de vraag die Werner zichzelf stelde. In het eerste artikel over re:Invent stipuleerde Bart al het belang van het Well Architected Framework. Gezien de omvang en complexiteit van dit framework was het uitvoeren van een assessment hierop een taak waarvoor de hulp van een consultant nodig was. Mooi werk voor voor onze consultants natuurlijk, maar uiteindelijk schaalt het niet en dat staat de adoptie van cloud weer in de weg. Werner kondigde in zijn sessie de beschikbaarheid van een tool aan die gebruikers van AWS kunnen inzetten om zelfstandig een applicatie te toetsen tegen het framework en de daarin beschikbare good-practices. Belangrijk genoeg voor onze klanten om er hier even bij stil te staan:

Het AWS Well-Architected Framework beschrijft de vijf pilaren met good-practices die AWS cloud architecten kunnen gebruiken voor:

 • Operational Excellence
 • Security
 • Reliability
 • Performance Efficiency
 • Cost Optimization.

"AWS Well-Architected Tool". De tool faciliteert gebruikers bij het uitvoeren van een self-assessment door op een gestructureerde manier door de verschillende pilaren (aspecten) van het framework te loodsen en de bijbehorende vragen te stellen, vergelijkbaar met zoals wij dat zouden doen als onderdeel van een consultancyopdracht maar dan zonder de interviews en workshops.
Het krachtige aan de tool is dat deze gelijk de ondersteunende informatie per aspect laat zien, inclusief linkjes naar video's en tutorials. Hiermee faciliteert de tool de opbouw van kennis binnen het team. 
Ook dat lijkt weer sprekend op onze eigen aanpak; 'de klant leren het zelf te doen'. Het beantwoorden van de vragen resulteert in een plan van aanpak met de nodige aanbevelingen en kennis elementen. Dit rapport wordt geautomatiseerd opgesteld, afijn jullie herkennen het patroon, wij helpen graag met het opvolgen van de aanbevelingen want voor het uitvoeren van het assessment zijn we niet meer nodig. Bedankt Werner!

Are you well architected?

 Serverless

Zoals gezegd was de rode draad serverless, en deze diensten komen er aan de lopende band bij. Dan hoef je niet meer alleen aan Lambda te denken, maar ook serverless data services, developper tools, applicatie integratie services, etc. De highlights van de keynote heb ik hieronder gezet.

 • AWS ToolKit for PyCharm, Intellij and VSCode. Local debugging voor Lambda
 • Ruby support for Lambda. Custom Runtimes zodat je je eigen ontwikkeltalen kan meebrengen
 • Lambda Layers: vermijd gedupliceerde code, koppel libraries centraal, zodat je deze niet elke aanroep hoeft te laden. Dit lijkt erg interessant voor derden om een beveiligingsscanner bijvoorbeeld één keer te kunnen koppelen, alle functies te kunnen gebruiken om het efficiënter te maken.
 • Nested Applications using Serverless Application Repository: Ontwikkel applicaties van herbouwbare bouwblokken onder architectuur
 • Step Functions with service integrations, verbind 8 AWS functions samen zonder een regel code te schrijven.
 • WebSocket support for APi Gateway: voor real-time tweeweg applicaties. Er is geen reden om niet een API Gateway voor je volledige business te hebben. Kijk altijd wel goed naar het prijsmodel.
 • ALB Support for Lambda: Loadbalancing voor je Lambda functies.
 • Amazon Managed Streaming for Kafka: fully managed hoog beschikbare Kafka Service.

Hiermee kunnen organisaties stap voor stap hun monolyth gaan ontvlechten en cloud-ready maken. Tot zover hier vanuit Vegas!

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!