29 NOVEMBER 2018 | 4 min

AWS re:Invent 2018 - dag 2

By Bart M. Veldhuis

De 2,5 uur durende keynote sessie van Andy Jassy was een uiterst pijnlijke confrontatie met de werkelijkheid. Confronterend in die zin dat ik de kans klein acht dat Nederlandse gebruikers van AWS op korte termijn van al die nieuwe functies kunnen profiteren. Dat zeg ik natuurlijk niet zonder reden, al kijkend naar de onophoudelijke stroom van nieuwe features en productreleases krijg je een zeer goed beeld van de functionele behoefte die AWS voor haar klanten invult. En dat zijn problemen en situaties waar de Nederlandse gebruikers nog bij lange na niet aan toe zijn om te ervaren, laat staan op te lossen. Het werd me weer even duidelijk dat we in Nederland enkele jaren achter lopen ten opzichte van de Verenigde Staten.

AWS had vandaag ruim 1,5 uur van de keynote vrijgemaakt voor communicatie over geavanceerde data lakes (Lake Formation) en manieren om Machine Learning modellen sneller te trainen (SageMaker Ground Truth), dat zijn nou bij uitstek diensten die je gebruikt als je al grote hoeveelheden data in de cloud hebt om te analyseren. De Nederlandse klanten van AWS (voor zover wij ze kennen natuurlijk) zijn nog druk bezig met het inrichten van hun landing zones en zitten nog midden in de grootschalige migraties (of moeten daar zelfs nog aan beginnen). Als er al Machine Learning gebruikt wordt dan is dat nog ad-hoc en op laag maturity niveau.

 

Hoewel super interessant laat ik het even bij een korte opsomming van de opvallendste releases van vandaag:

  Deze diensten zijn potentieel interessant voor onze klanten 

Ik begin even met iets wat min of meer onder de radar is gebleven maar zeer belangrijk is: AWS maakt de source code van project Fire Cracker beschikbaar. Dat is de source code waar onder andere de serverless technologie van AWS Lambda op is gebaseerd. Dit lijkt op het eerste oog een nietszeggende bekendmaking maar AWS neemt hiermee een belangrijk argument weg in de lock-in/exit-strategie discussie. Het is hiermee immers mogelijk om op Lambda gebouwde functies naar ieder willekeurig platform te migreren op basis van die open code.

Om het bouwen van de landing zones te versnellen komt AWS met Control Tower wat de arbeidsintensieve taak rondom het aanmaken van accounts en het inrichten van de Governance Controls volledig automatiseert. Vooral voor de wat grotere landing zones is het aanmaken van alle accounts en inrichten best practices uit het Well Architected Framework een klusje wat met de nodige precisie moet worden uitgevoerd.

Als laatste aankondiging eentje waar ik zelf al een tijdje naar uitkeek en waar ik ook de humor wel van inzie: een Azure migratie functie, waarbij AWS naadloos servers uit Azure kan overzetten. Gezien de heftige concurrentie tussen Amazon en Microsoft verbaast het me dat het nog zo lang geduurd heeft.

Christian zal in een separaat blogartikel uitgebreid ingaan op de bekendmakingen rondom AWS Outpost, de samenwerking tussen AWS en VMware, dat is zo belangrijk en ingrijpend dat het een eigen blogartikel verdient.

Stay tuned 

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!