28 NOVEMBER 2018 | 2 min

AWS re:Invent 2018 - dag 1

By Bart M. Veldhuis

Altijd al een eigen robot willen bouwen maar geen idee waar te beginnen? AWS biedt nu standaard bouwblokken voor (beginnende) robotbouwers. Of heb je plannen voor een eigen sateliet maar ontbreekt het je aan een basisstation? AWS heeft nu AWS Ground Station om data vanuit de ruimte te kunnen opvangen en verwerken: sky2cloud communicatie zeg maar. Maar dat is niet het belangrijkste nieuws van AWS re:Invent 2018. Dit is blog 1 live vanaf het grootste AWS congres ooit, met meer dan vijftigduizend bezoekers barst Las Vegas zo'n beetje uit z'n voegen.

 

Hoewel het natuurlijk de aankondiging van nieuwe features zijn die veel aandacht krijgen, kijken wij met name naar de technologie waar je als AWS klant op moet acteren of diensten die direct 'actionable' zijn. Daarbij is het direct duidelijk dat de toekomst wat AWS betreft serverless is. En daarmee legt AWS de focus op dat deel van het applicatielandschap wat in aanmerking komt voor het refactoren van de applicatie. Refactoring is één van de zeven(!) migratiestrategieen en wil zeggen dat de applicatie herbouwd gaat worden waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van kant-en-klare bouwblokken uit de catalogus van de provider. En daarbij ligt de nadruk op serverless diensten. De grootste zalen op het congres zijn gereserveerd voor sessies hierover en AWS deelt daarbij het podium met hele serieuze klanten om aan te tonen dat deze diensten klaar zijn voor mission-critical workloads.

Deze methode van applicatietransformatie wordt ingezet voor steeds grotere delen van het aplicatielandschap. AWS geeft aan dat 10% van het aplicatielandschap hiervoor in aanmerking komt en maar liefst 30% voor re-platforming. Het doel lijkt te zijn om helemaal geen servers (instances) meer te hebben. De rationale achter deze trend is simpel: met diensten als AWS Lambda, Fargate en Aurora-serverless lost AWS meer op dan alleen het automatisch opstarten, configureren en opschalen van de server instances. Deze diensten laten zich misschien wel het beste vergelijken met meer traditionele vormen van outsourcing waarbij de leverancier het technisch aplicatiebeheer voor zijn rekening neemt, maar dan nu volledig geautomatiseerd.

Om klanten richtlijnen te geven over het gebruik van serverless diensten heeft AWS het Well Architected Framework uitgebreid met een 'lens', een soort dwarsdoorsnede van het framework gericht op serverless architectuur. Deze architectuurrichtlijn vanuit AWS, of eerder een verzameling best practices probeert ook een aantal problemen op te lossen die gepaard gaan met deze diensten zoals het gebrek aan controle mogelijkheden, bijvoorbeeld doordat toegang tot de onderliggende lagen infrastructuur helemaal niet meer mogelijk is.

Terug naar de robots op Mars, een aantal van onze klanten in de maakindustrie zullen met belangstelling volgen wat AWS gaat doen met diensten als Robomaker daarmee gaat het bouwen en onderhouden van de robots een stuk eenvoudiger worden. Voor Ground Station zie ik bij onze klanten voorlopig nog geen toepassing, behalve dat AWS nu over alle ingrediënten beschikt om SkyNet te bouwen: kunstmatige intelligentie, op afstand controleerbare robots en communicatiemiddelen met het heelal. Zal AWS later toch Cyberdyne blijken te zijn?

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!