6 MAART 2016 | 3 min

Amazon Snowball maakt de exit uit de cloud weer een beetje makkelijker

By Bart M. Veldhuis

Data naar/uit de cloud brengen/halen is minder eenvoudig dan het lijkt, zeker als dit om grote hoeveelheden gaat. Vorig jaar, tijdens het AWS re:Invent congres lanceerde Amazon hiervoor de AWS Import/Export Snowball. De Snowball is een transportkist met daarin een 50TB opslagsysteem dat gebruikt kan worden om snel en goedkoop data naar de cloud te transporteren door deze fysiek naar Amazon te sturen. Tot eind februari was deze functie alleen beschikbaar om data naar Amazon toe te sturen, maar inmiddels is deze functie ook beschikbaar om data uit de cloud op te halen. Op deze manier faciliteert Amazon bij het uit de cloud weghalen van grote hoeveelheden data, bijvoorbeeld voor om invulling te geven aan een Cloud Exit Strategie. Door eventueel meerdere Snowballs tegelijk te gebruiken kunnen honderden terabytes aan data binnen korte tijd worden verplaatst of teruggehaald.

Wat is een Amazon Snowball?

Amazon Snowball openEen Snowball is een transportklare (ruggedized) kist, een soort flightcase zoals die door het leger of bands gebruikt wordt voor transport van apparatuur. In deze kist zit een 50TB opslagsysteem met een aantal netwerkpoorten. De Snowball heeft vier verschillende netwerkaansluitingen, waaronder een 10 Gigabit ethernet verbinding en een glasvezel aansluiting. De configuratie gebeurt via een touchpanel aan de voorkant wat tevens als elektronisch adreslabel fungeert. Via dit panel wordt het IP adres ingesteld (of DHCP) waarna de Snowball als een netwerkschijf benaderd kan worden.Amazon Snowball Display

Na het Amazon Snowball opengebruik van de Snowball verandert het elektronische adreslabel weer naar het dichtstbijzijnde Amazon distributiecentrum en kan de UPS koerier de Snowball weer ophalen. Verpakken van de Snowball is niet nodig, simpelweg uitzetten, de bijbehorende kabels in het daarvoor bestemde vak stoppen, de kleppen dichtklappen en optillen.

Hoe werkt een Amazon Snowball?

De Snowball functionaliteit kan eenvoudig via een wizard worden aangevraagd vanuit de AWS webportal. Via deze wizard geef je aan of het om een import of export van data gaat. In het ene geval wordt er een blanco Snowball naar je verzonden, in het andere geval wordt deze eerst voorzien van jouw data en daarna verzonden.Amazon Snowball Export steps

Het export proces bestaat uit acht eenvoudige stappen waarin de adresgegevens verzameld worden, de beveiliging ingericht wordt en de (SMS) notificaties ingesteld worden. Het versturen van de Snowball gebeurt de eerstvolgende dag en maakt gebruik van het uitgebreide distributienetwerk van Amazon en de UPS koeriersdienst.

De Snowball is geschikt voor de S3 storage diensten. Eventuele instances (virtuele machines) of databases moeten dus eerst naar S3 worden gebackupped voordat deze naar de Snowball kunnen worden gekopieerd. Het maken van backups op de S3 storage is toch al een gebruikelijke werkwijze dus voor veel organisaties is dit voldoende. 

Hoe veilig is een Amazon Snowball?

De Snowball maakt gebruik van de standaard Amazon 256bit AES encryptie zodat alle data op de schijven voldoende versleuteld is mocht de Snowball onverhoopt in verkeerde handen terechtkomen. De Snowball gebruikt de Amazon Key Management Service (KMS) voor het aanmaken en beheren van de encryptiesleutels waarmee de data wordt versleuteld. Op de Snowball zelf staan geen encryptiesleutels.

Om de Snowball export job toegang te geven tot de data in je Amazon omgeving moet deze geconfigureerd worden met een AWS Identity and Access Management (IAM) account, hiervoor maak je een nieuwe user aan en stel je de juiste permissies in.

Wat kost een Amazon Snowball?

Het gebruik van de Snowball kost $200,00 per keer per stuk*. Dit is inclusief brengen en ophalen van de Snowball. Hiervoor mag je de Snowball 10 dagen gebruiken. De eerste en laatste dag van het gebruik worden hierbij niet meegerekend (transportdagen). Voor iedere extra dag rekent Amazon $ 15,00. Zoals we gewend zijn van Amazon wordt er voor upload data geen geld gerekend, maar voor download wel. De kosten voor download verkeer bedragen nu $ 0,03 per GB wat nog steeds flink in de papieren loopt (een Snowball van 50TB helemaal vullen kost dus $1.500,00).

Met deze dienst faciliteert Amazon organisaties in het eenvoudig up en downloaden van grote hoeveelheden data, iets wat vooral de hele grote organisaties nog wel wat hoofdbrekens oplevert bij het invulling geven aan de cloud strategie. Kleinere bedrijven met minder data zullen voldoende hebben aan de bestaande up en download mogelijkheden via het netwerk.

* de Snowball is op dit moment alleen nog beschikbaar voor gebruik in S3 buckets in de zones Oregon / North Virginia

Meer lezen over wat een Exit strategie precies is?

Wat is een exit strategie precies en hoe voer je het uit?

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!