19 NOVEMBER 2018 | 3 min

3 kenmerken van een volwassen Cloud Managed Service Provider

By Koen van Schijndel

De moed zakt me in de schoenen als ik weer iemand hoor zeggen dat "Cloud slechts de computer van iemand anders is". Dat is veel te kort door de bocht. Als organisaties hieruit afleiden dat ze de hyperscale public-cloudplatformen van Microsoft, Amazon en Google op dezelfde manier kunnen behandelen als een on-premises datacenter, dan is de kans dat deze organisaties de beloofde voordelen van Cloud gaan benutten klein. Onderzoek van Rightscale laat namelijk zien dat ontbrekende kennis en expertise op het gebied van Cloud één van de top drie uitdagingen is in de adoptie van Cloud binnen een organisatie. Deze lacune kun je, al dan niet tijdelijk, invullen door de hulp van een Cloud Managed Service Provider (MSP) in te schakelen. Het selecteren van een goede, volwassen Cloud MSP is echter niet eenvoudig. Om je op weg te helpen, bespreek ik in dit blog drie belangrijke kenmerken van een volwassen Cloud MSP.

1. Cloud Managed Service Provider partnerstatus

Cloud Managed Service Providers met een specifieke 'partnerstatus' bij de cloudprovider(s) hebben de voorkeur over MSP's zonder partnerstatus. Een dergelijke status toont aan dat de Cloud Managed Service Provider beschikt over cloud-specifieke vaardigheden om dienstverlening op de cloudplatformen te leveren en is zeker geen wassen neus. Dit is onder andere omdat MSP's vaak uitgebreide checklists moeten invullen, referenties moeten aanleveren of aan een audit-achtige toetsing worden onderworpen om de status te bemachtigen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Om in aanmerking te komen voor de partnerstatus 'Amazon Web Services MSP' is een 'advanced' of 'premier' consulting-partnerstatus nodig, waarvoor een MSP dient te beschikken over specifieke accreditaties (bijvoorbeeld op het gebied van cloud businesscasing). Ook moet de MSP beschikken over AWS-gecertificeerd personeel en zorgen voor een bepaalde omzetgarantie. Bovendien dient een MSP een jaarlijkse fee te betalen aan AWS. Aanvullend zijn er vier of meer referentiecases nodig en dient de MSP een uitgebreid self-assessment te doorstaan op basis van de AWS MSP Partner Program Validation Checklist.
 • Om jezelf Google Cloud MSP te mogen noemen, dien je tenminste te beschikken over
  • (1) diensten op het gebied van consultancy, analyse, implementatie, monitoring en optimalisatie
  • (2) fulltime support op basis van 'enterprise-waardige' Service Level Agreements
  • (3) 'tiered' supportmodellen en (4) gecertificeerde cloud engineers t.b.v. ondersteuning

2. Cloud-ready automation tooling

Een volwassen MSP beschikt over een set aan tools waarmee de dienstverlening (bijvoorbeeld event- en incidentmanagement, provisioning en configuratiemanagement) op de cloudplatformen in hoge mate geautomatiseerd kan worden. Anders dan geclaimd wordt door sommige MSP's, stelt het beheren van cloudplatformen wel degelijk aanvullende of andere eisen aan de tooling en zijn er bovendien meer mogelijkheden voor automatisering. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het integreren van informatie uit cloud-native monitoring tools op de cloudplatformen, die voortdurend worden verbeterd door de cloudproviders.
 • Het integreren van verregaande mogelijkheden op het gebied van 'infrastructure-as-code'.
 • Het faciliteren van dashboards om inzicht in kosten te genereren die gemaakt worden op het cloudplatform.
Op het moment dat het niet meer draait om het beheren van Infrastructure-as-a-Service (IaaS), maar om het beheren van Platform-as-a-Service (PaaS), zal een MSP in nog hogere mate aangewezen zijn op de tools van de cloudproviders en andere high-end automation tooling.

3. Expertise om te kunnen innoveren met Cloud

Waar de focus van traditionele MSP's bijna uitsluitend ligt op het zo strak mogelijk organiseren van de dienstverlening in de 'run-fase' (de operatie)zien wij bij veel organisaties de behoefte om een MSP ook in te zetten om expertise te leveren in de 'plan-&-build-fase', waarin bijvoorbeeld ontwerpen worden gemaakt voor het volledig herontwerpen van applicaties op basis van cloud-native services op de cloudplatformen (zoals serverless) om daarmee nieuwe en meer innovatieve functionaliteit te realiseren of kosten drastisch te verlagen. Zeker in de beginfase is de inbreng van deze externe kennis en expertise zeer gewenst, omdat die ervoor gaan zorgen dat de organisatie bekend raakt met de innovatieve mogelijkheden van de cloudplatformen en de kans krijgt om deze expertise met behulp van de MSP intern te ontwikkelen. 

MSP selecteren? Begin bij je applicatielandschap

Als je benieuwd bent of jouw organisatie baat heeft bij een Cloud Managed Service Provider, raad ik je aan om jullie huidige applicatielandschap in kaart te brengen. Dit kan je doen via een zogeheten Application Landscape Assessment. Met zo'n assessment krijg je een mooi overzicht van de applicaties per afdeling en de beheerlast die daarbij hoort. Je conclusies gebruik je vervolgens om een target operating model op te stellen: je ideale beheermodel voor in de Cloud. Dit target operating model vertelt je op zijn beurt of een Cloud Managed Service Provider nodig is én waar zo'n partner aan zou moeten voldoen.

Wil je weten hoe je jullie applicatielandschap in kaart brengt? Je leest het in onderstaand e-book, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een solide cloudstrategie ontwikkelt. Download 'm gratis! 
New call-to-action

Nieuwste Artikels

19 JANUARI 2023 | 2 min

Goed nieuws: Azure ontwikkelt BIO policy voor de publieke sector

22 DECEMBER 2022 | 3 min

SaaS grootgebruiker? Zo word je een cloud regieorganisatie

24 NOVEMBER 2022 | 4 min

Grip op cloud met het vernieuwde Weolcan Cloud Governance Framework

Meld je hier aan!